Хорхе Фуентес: ЕС е в момент на големи промени

872
Хорхе Фуентес: ЕС е в момент на големи промени

Без съмнение ЕС еволюира и се намира в един момент на големи промени, промени заради Лисабонския договор и икономическата криза, заяви посланикът на Испания в България Н. Пр. Хорхе Фуентес след приключване на испанското председателство.

Според него испанското председателство ще бъде запомнено от присъствието на кризата и преобразуването на съюза.

Мерките, които взе испанското председателство, са добри и са насочени към съкращаване на разходите, за да може публичният дълг да намалее и по този начин икономиките да напредват по съразмерен начин спрямо техните възможности, обясни посланикът.

Той оптимистично заяви, че вижда сигнали Европа да излиза от кризата. И според него това се вижда от момента, в който всички страни са започнали да ограничават разходите си.

Положението в България е по-малко обезпокоително, отколкото положението на старите страни от съюза, отбеляза положително посланик Фуентес. Според него България винаги е имала разумни и умерени разходи и нисък бюджетен дефицит. Безработицата също е в умерени граници.

Проблемът на България, по думите на посланика, е, че влезе в ЕС с 33-34 % от показателите средно за Европа и в момента се намира на 41 % от тях. За сравнение Испания - 102 %, Италия - 101 %, Франция - 106 %, Люксембург - 235 % спрямо средното.

Докато България не се приближи до средно европейските стойности, поне да стигне 70-80 %, ще продължава да се движи в параметрите, в които се намира в момента - сравнително ниска икономическа сила, висока емиграция, некапацитет за извършване на инвестиции извън страната.

Източник: БНТ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg