Храните и напитките скачат с 24% за година към април

521
Храните и напитките скачат с 24% за година към април

През април индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 0.3% спрямо предходния месец, съобщават от Националния статистически институт (НСИ). В преработващата промишленост скокът спрямо март 2008 г. е с 0.4%.

2% е увеличението на цените при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели, при производството на метални изделия, без машини и оборудване и при производството на продукти от други неметални минерални суровини изменението е от +1.3 и +1.2%. При производството на хранителни продукти и напитки се отчита покачване от 0.9 на сто.

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април нараства с 13.6%. В преработващата промишленост през миналия месец цените на вътрешния пазар се увеличиха с 16.3% спрямо съответния месец на 2007 г.

За година най-значимо е увеличението на цените при производството на хранителни продукти и напитки - с 24 на сто.

От останалите дейности на преработващата промишленост по-високо относително увеличение на цените спрямо април 2007 г. има при производството на електрически машини и апарати (с 14.9%), производството на метални изделия, без машини и оборудване (с 14.2%), производството на дървен материал и изделия от него, без мебели (с 12.5%).

Повишението при производството на дървесна маса, хартия, картон и изделия от хартия и картон е с 10.2%, производството на продукти от неметални минерални суровини с 8.9%, производството на машини, оборудване и домакински уреди с 8.0% и производството на химични продукти - със 7.2 на сто.

Общият индекс на цените на производител през април 2008 г. спрямо предходния месец нараства с 0.2%. Увеличават се цените при производството на храни и напитки - с 0.9%, при производството на продукти от други неметални минерални суровини - с 1.5%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 1.3%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.2% и при производството на машини, оборудване и домакински уреди - с 1.1%.

Общият индекс на цените на производител през април 2008 г. спрямо същия месец на 2007 г. нараства с 13.3%. В преработващата промишленост през април 2008 г. спрямо съответния месец на миналата година цените на производител нарастват с 14.2%.

Увеличението на цените на потребителските продукти спрямо април 2007 г. е с 10%, на цените на продуктите за междинно потребление - със 7.1%, а на цените на инвестиционните продукти – с 5.3%. Увеличението на цените на енергийните продукти спрямо съответния месец на предходната година е с 23.7 на сто.

Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Индексите могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения, посочват от НСИ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg