И от НАП обявиха, че сивият сектор намалява

378
И от НАП обявиха, че сивият сектор намалява

Няколко тенденции през последните години доказват, че сивият сектор в страната намалява. Това заяви изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина пред депутатите от парламентарните комисии по бюджет и финанси и икономическа политика днес.

Като една от основните причини за тези положителни резултати Мария Мургина посочи стратегията на НАП за стимулиране на доброволното изпълнение и подобряване на предоставяните от агенцията услуги. Доказателство в тази посока е показателя „приход на един служител”, който е нараснал 3.5 пъти за последните пет години. Само за последните три години, от 2006 г. до 2008 г., постъпленията от един служител в НАП са се повишили близо 2 пъти. През 2006 г., когато стартира НАП, приходите в хазната от един служител са били средно по 991.2 лв., докато през 2008 г. сумата вече възлиза на 1805 лв. на един служител.

Според доклада, който Мургина представи пред бюджетна и икономическа комисии, една от причина за изсветляването на икономиката, е правителствената политика за намаляване на данъчната тежест. Спадът на ставката на корпоративния данък от над 30% (през 1997 г.) до 15% (през 2005 г.) е довел до много слаб ръст на отношението облагаема печалба към БВП (от 13% на 14%). Сериозният ръст започва едва след 2006 г., когато отношението облагаема печалба към БВП нараства от 16% (през 2006 г.) на 33 на сто – през 2008 г.

В подкрепа на това твърдение е и фактът, че облагаемата основа за ДДС, заедно със самия данък като дял от крайното потребление, достига от 42% през 1997 г. до 89% през 2008 г. При запазване на сравнително постоянен дял на необлагаемите с ДДС стоки и услуги в икономиката през годините може да се твърди, че показаната тенденция е сигурно доказателство за намаляване на сивия сектор.

„Борбата със сивата икономика е борба на цялото общество и всички институции, а не само на НАП. Нито една държавна институция не е могла, не може и няма да може да се справи, ако не е налице обща държавническа воля и не се положат всички усилия от страна на всички заинтересовани. Необходими са усилията на цялото общество, на неправителствения сектор, медиите и на всеки отделен гражданин”, заяви в заключение Мария Мургина.

По-рано днес, преди съвместното заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по икономическа политика, министърът на финансите Пламен Орешарски обяви, че сивият сектор в икономиката в значителна степен е в контролирани размери и усилията за свиването му ще продължат.

Снимка: БГНЕС

Още по темата:

Орешарски: Сивият сектор в икономиката е в контролирани размери

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg