Икономисти с опасения за парите от Сребърния фонд

1435
Икономисти с опасения за парите от Сребърния фонд

С промените в управлението на Сребърния фонд ще бъде запазено предназначението му - той да може да се ползва само за нуждите на пенсионната система. Това увери заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева по време на дискусия за предлаганите от управляващите промени в резервния фонд. По думите й, промените целят повишаване доходността на фонда и разширяване на инвестиционните му възможности.

Икономисти обаче смятат, че при влагане на парите от него в държавни ценни книжа, България ще остане с най-малкия фискален резерв в Европа. Парите от резервния фонд са половината от фискалния резерв.

Изваждането им от там ще срине рейтинга на страната, каза икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов.

Според него, за да бъдат смятани дадени средства за резерв на страната, те не трябва да бъдат инвестирани в Държавни ценни книжа, а да са високоликвидни средства в евро валута.

В момента Сребърният фонд също може да се управлява така, че да носи доходност, въпреки това изборът на финансовото министерство е да държи фонда по разплащателна сметка с най-ниската възможна доходност, посочи Ангелов. По думите му БНБ в момента предлага множество варианти за инвестиране, които осигуряват по-висока доходност, информира bTV.

Основната цел на предложените промени е разширяването на инвестиционните възможности, каза обаче Боряна Пенчева. Тя обясни, че предложението е дошло още през 2010 г. от работодателите като възможност за излизане от кризата.

Сега вече имаме икономически растеж и целта ни е да защитим парите в Сребърния фонд, да гарантираме положителна доходност и да увеличим средствата в него, обяви заместник-министърът.

Според нея, в момента законовата рамка е твърде консервативна, няма инвестиционна загуба, но средствата не се управляват ефективно. Въпреки че има положителна номинална доходност, всяка година имало обезценяване заради инфлацията.

Годишно парите намалявали с 42 млн. лв. Обезценяването е между 1.1 и 5.3% заради инфлационната обезценка, каза Пенчева.

Относно инвестирането в държавни ценни книжа икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев каза, че интересът на българските пенсионери е не да се сложат всичките им яйца в една кошница.

„Защото, ако държавата върви нагоре, пенсиите ще се увеличават. Обаче ако има рецесия и пенсиите няма да се увеличават и ценните книжа ще падат", каза Василев.

Според защитниците на промените, ако парите на Сребърния фонд престояват в БНБ, заради инфлацията през следващите 10 години той ще загуби над 30% от капитала си.

При изработване на предложенията работната група на финансовото министерство е проучила дейността на други подобни фондове в 11 страни от Европа и на базата на техния опит е предложено балансирано управление с инвестиране в инструменти с нисък риск и с приемливо висока доходност.

От една страна, имаме по-гъвкав набор от инструменти, от друга страна - диверсификация на териториалния обхват на възможностите за инвестиране, посочи Пенчева. По думите й, досега Българският фонд единствен в света е със забрана за инвестиране в националната икономика.

Това, което предлагаме, е възможност за инвестиране в дългови инструменти в дружества-емитенти от ЕС, както и в дружества-емитенти от България, така че тези пари да могат да работят за нашата икономика, заяви заместник-министърът.

Сред предлаганите промени е и укрепването на професионалното му управление. Такава бе препоръката и на еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Според нея трябва да има професионално управление на фонда и с помощта на външни експерти да се намери най-добрата схема, по която средствата за възрастните хора да носят по-висока доходност. Трябва да се търси по-голяма диверсификация на парите, смята еврокомисарят.

Сребърният фонд беше създаден, за да се гарантира стабилността на пенсионната система. В него се събират пари основно от приватизация и концесионни такси. Парите се съхраняват в Българска народна банка.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Mopidaor
# 0
07:05 | 12 May 2012
Thanks for spending time on the copmuter (writing) so others don't have to.
ддт
# 1
21:03 | 20 March 2012
"Предложението дошло от работодатели " -през 2010 за излизане от кризата. От Захариев ,от Ковачки .... и от други знайни и незнайни строители на Капитализма. Ами дайте им фонда да направим страната един голям хотел и да поръчаме още 3-4 хил.яхти ,а ние да сме бояджии и да чакаме да станем дестинация за иранците.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg