Инспекция по труда е събрала над 4 млн. лв. от глоби

588
Инспекция по труда е събрала над 4 млн. лв. от глоби

Над 10 млн. лв. забавени заплати и дължими осигуровки са изплатени в следствие на засилените проверки на Инспекцията по труда, която постави като свой приоритет проверките за заплащане на труда, съобщиха от агенцията.

Броят на общо извършените проверки през деветмесечието е 40 650 и отбелязва ръст от 59% в сравнение със същия период на миналата година. Инспектирани са 31 252 предприятия, като са констатирани са 180 064 нарушения на трудовото законодателство.

В над 112 хил. случаи инспекторите са установили, че работодателят не е осигурил здравословни и безопасни условия на труд. Над 67 хил. са случаите на нарушения в трудовите правоотношения. Спрени от експлоатация са 740 машини, съоръжения и работни места.

Сумата на глобите от влезлите в сила наказателни постановления е 4 018 070 лв., при 3 768 168 лв. през същия период на 2008 година.

Най - големи суми забавени трудови възнаграждения са изплатени от предприятия в икономически дейности „Строителство на сгради", „Строителство на съоръжения", „Специализирани строителни дейности" и „Събиране, пречистване и доставяне на води".

Най - голям брой нарушения при изплащането на трудовите възнаграждения са допуснати в отраслите „Търговия на дребно", „Производство на текстил и изделия от текстил", „Производство на машини и оборудване" и „Строителство", като забавянето в изплащането варира от една година до един месец.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg