Изграждат 9 ВЕЦ-а в Община Своге до 2011 г. за общо 60 млн. евро

2034
Изграждат 9 ВЕЦ-а в Община Своге до 2011 г. за общо 60 млн. евро

Petrolvilla и Община Своге предвиждат изграждането на девет руслови ВЕЦ по поречието на Искър, разположение между селата Томпсън и Габровница. Каскадата ще бъде реализиран от смесеното дружество „ВЕЦ Своге” ООД, акционери в което са Община Своге и Петролвилла България АД, дъщерна компания на италианската Petrolvilla Group. Дяловото участие на Петролвилла е 90%, а на Община Своге – 10 %.

Общата стойност на инвестицията е 60 млн. евро.

Строителството на каскадата ще бъде реализирано на три етапа. В първия етап от октомври 2006 г. до юни 2008 г. се предвижда изграждането на МВЕЦ Лакатник и МВЕЦ Свражен, а до юни 2009 г. ще се извърши мониторинг върху работата на първите две централи и влиянието им върху околната среда.

Предвидената инвестиция в двете централи е на стойност 13 млн. евро. Предвижда се мощността на турбината на ВЕЦ Свражен да е 2996 kw, а дебитът да бъде 36 m3/s. Височината на бента ще е 10 м.

От изкопа на ВЕЦ Лакатник ще бъдат иззети 61 597 m3 земя. По време на строежа ще се използват 17 931 m3 бетон и 311 593 кг. стомана. Мощността на турбината ще бъде 2621 kw, а дебитът – 36 m3/s. Височината на бента ще е 8.5 м.

Във втория етап на строителството, който ще приключи до септември 2010 г. се предвижда изграждането на МВЕЦ Оплетня, Левище и Габровница.

До декември 2011 г., или през третия етап ще бъдат изградени и последните четири централи – Бов-юг, Бов-север, Церово и Прокопаник.

Инвеститорите планират използването на най-високите съвременни технологични решения в хидроенергетиката при изграждането на ВЕЦ-овете, като строителството ще бъде поверено на българска инженерингова компания.

Очакваната цена на произведената електроенергия ще бъде около 40 евро на мегаватчас

Petrolvilla е група от водещи компании в енергетиката в Северна Италия, която присъства активно на енергийния пазар повече от двадесет и пет години и непрестанно увеличава пазарния си дял, обема на проектите и броя на служителите си. В Италия Petrolvilla осъществява дейност в регионите на Милано, Тренто, Болцано, Верона и Виченца, като годишният й оборот за 2005 г. надхвърля 338 млн. евро .

Разположена северно от София, Община Своге се състои от 33 селища с общо население 24 хиляди души.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg