Изграждат пътна и междуселищна инфраструктура в 75 общини

564
Изграждат пътна и междуселищна инфраструктура в 75 общини

От 20 септември до 22 октомври в Разплащателната агенция започва прием на проекти по двете публични мерки от Програмата за развитие на селските райони - Мярка 321 „Основни услуги за населението в селските райони" и Мярка 322 „ Обновяване и развитие на населените места". Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Калина Илиева след работната среща с изпълнителния директор на „Национално Сдружение на общините в Р България" Гинка Чавдарова и председателя на УС на „Българската асоциация на консултантите по Европейски програми" Красимир Киряков.

Срещата се проведе във връзка с решенията от второто заседание на Съвета за обществени консултации, към парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Обсъдени бяха въпроси, свързани с предстоящия прием на проекти по публичните мерки от ПРСР, промените в нормативната уредба към тях и актуалното състояние на проектите от прием 2010 г., се казва в официално прессъобщение на фонда.

До момента по двете публични мерки са одобрени общо 281 проекта на инвестиционна стойност 570 млн., от които са разплатени авансово над 240 млн. лв., съобщи Калина Илиева. От тях са договорени 104 проекта на 75 общини за подобряване и изграждане на пътна инфраструктура, на стойност 290 млн. лв., изтъкна тя.

Най-важните промени в нормативната уредба по публичните мерки от ПРСР, е увеличеният размер на авансовите плащания, смята Калина Илиева. Тя обясни, че общините имат право на авансово плащане до 50% от общия размер на одобрената финансова помощ по проекта и междинно плащане за отчитане разходването на предоставения аванс в размер на 20 на сто.

Разработен е и проект на постановление съвместно с Министерството на финансите за отпускане на безлихвени заеми за финансиране на крайния етап на общинските проекти.

Допълнително от Държавен фонд „Земеделие" - Разплащателна агенция съвместно с Министерство на финансите са подготвили проект на Постановление за отпускане на безлихвени заеми на общините от централния бюджет за финансиране на крайния етап от изпълнението на общинските проекти, съобщи Илиева.

Общият размер на инвестициите по всички проекти, за които една община има право да кандидатства не трябва да надхвърля 10 млн. евро за целия период на действие на ПРСР - до 2013 г.

От началото на годината до сега по частните мерки от ПРСР са подадени общо 1 834 проекта с инвестиционна стойност над 795 млн. лв. Всяка седмица ДФ „Земеделие" разплаща средно между 10-15 млн. лв. по ПРСР, съобщи Калина Илиева. Сроковете за плащане по проектите са скъсени средно до 2 месеца.

До момента от договорените около 8 хил. проекта по ПРСР със стойност на субсидията от над 1.4 млрд. лв., са разплатени 7 хил. с размер на отпуснатите средства от 1.1 млрд.лв. Това е близо 30% от общия бюджет на програмата, подчерта Калина Илиева.

Вече са факт промените в наредбите по публичните мерки от ПРСР, в посока облекчаване процедурите на разплащане с общините. Това дава възможност за изпълнението на проектите в реално време, каза по време на срещата изпълнителният директор на „Национално Сдружение на общините в Р България" Гинка Чавдарова.

Тя подчерта, че най-важното е, че малките общините няма да имат загуби на публичен ресурс и ще имат възможност да кандидатстват отново за подобряване условията на живот в тях, с отваряне на новия прием от 20 септември.

Много е важно да продължи синхронът в работата между ДФ „Земеделие" и Управляващия орган на ПРСР в лицето на Министерство на земеделието, както и да се запазят сроковете, в които се обработват и разплащат проектите, каза председателя на УС на „Българската асоциация на консултантите по Европейски програми" Красимир Киряков.

Той изтъкна, че от близо година, откакто съществува Асоциацията, значително се е подобрил диалогът с институциите за по-ефективно усвояване на средствата от ЕС, тъй като интересът е общ - и на консултантите, и на държавните институции, и на бенефициентите,

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg