Износът на България за трети страни нараства с 28% за година

799
Износът на България за трети страни нараства с 28% за година

© Pixabay

Износът на стоки от България за държавите извън Европейския съюз е на обща стойност 6.76 млрд. лева за първото тримесечие на тази година и се увеличава с 28.3% в сравнение със същия период на 2021 г., показват данните на Националния статистически институт.

Основни търговски партньори на България са Турция, Сърбия, Китай, Съединените американски щати, Република Северна Македония, Обединеното кралство и Египет, които формират 54.5% от износа за трети страни.

Само през март 2022 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 19.6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.48 млн. лева.


Най-голям ръст на износа за тримесечието в сравнение със същия период на 2021 г. е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (с 221.8%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (със 196.2%).

Вносът на стоки в България от трети страни за периода януари - март 2022 г. се увеличава с 58% в сравнение със същия период на 2021 г. и е на стойност 10.45 млрд. лева

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.

През март 2022 г. вносът на стоки в България от трети страни нараства с 35.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3.65 млрд. лeвa.

Бизнес климатът у нас се влошава през мартПрез март 2022 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 4.8 пункта в сравнение с февруари в резултат на неблагоприятния бизнес климат в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите

 

Най-голямо увеличение спрямо същия период на 2021 г. е отчетено в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (със 154.2%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (със 141.8%).

Външнотърговското салдо на България с държавите извън ЕС за периода януари - март 2022 г. е отрицателно и е в размер на 3.68 млрд. лева.

НСИ публикува и данните за търговията с държавите от Европейския съюз към края на февруари.

За периода януари - февруари 2022 г. износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 29.7% спрямо същия период на 2021 г. и е в размер на 8.6 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Нидерландия, които формират 69.1% от износа за държавите от Общността.

Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - февруари 2022 г. се увеличава с 30.2% спрямо същия период на 2021 г. и е на стойност 8.55 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия.

Външнотърговското салдо на страната ни с ЕС за периода януари - февруари 2022 г. е положително и е на стойност 52.1 млн. лева.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg