Износът ни за ЕС расте с по-бързи темпове от вноса

1021
Износът ни за ЕС расте с по-бързи темпове от вноса

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - ноември 2011 г. е отрицателно и възлиза на 1.44 млрд. лева

През периода януари - ноември 2011 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 33.3% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 22.6 млрд. лева . Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 66.8% от износа за страните - членки на ЕС , отчита Националният статистически институт.

Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта, Дания и Португалия. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словения и Люксембург.

През ноември 2011 г. износът за ЕС нараства с 29.1% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.2 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - ноември 2011 г. се е увеличил с 20.7% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 24.1 млрд. лв. по цени CIF . Най-голям ръст е отчетен при вноса от Кипър и Испания.

През ноември 2011 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 13.9% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.6 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - ноември 2011 г. е отрицателно и възлиза на 1.44 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и достига 329.2 млн. лева.

През първите единадесет месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година сме изнесли повече стоки във всички сектори. Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”, „Химични вещества и продукти” и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”.

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)” и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”, а спад има в сектора „Минерални горива, масла и подобни продукти“.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Hicham
# 0
11:07 | 26 July 2012
My prboelm was a wall until I read this, then I smashed it.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...