Изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй подава оставка

443
Изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй подава оставка

До един час подавам оставката си пред ръководството на Български енергиен холдинг (БЕХ), който е принципал на АЕЦ "Козлодуй", заяви изпълнителният директор на атомната централа Иван Генов.

Генов потвърди, че не може да приеме дадените оценки за лошо управление на АЕЦ "Козлодуй", след като централата завършва полугодието с 54 милиона лева чиста печалба. По думите му тя се дължи на добрата реализация на произведената електроенергия по договори за продажба на свободния пазар в условията на "сринат" енергиен пазар в региона.

Според изпълнителния директор, общият обем на печалбата от тези продажби е значително по-голяма, тъй като с нея е покрита загубата за централата от 42 милиона лева от продажбите на регулирания пазар по цени, определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Продажбите на

електроенергия на свободния пазар са покрили и пропуснатите ползи от 10 милиона лева за АЕЦ, реализирани при работа на двата енергоблока на намален капацитет за около месец по нареждане на централното диспечерско управление, отбеляза Иван Генов.

Той изрази мнение, че винаги е разбирал и социалната роля на АЕЦ "Козлодуй" като държавно предприятие за защита на обществения интерес. Ако произведената от нея електроенергия се е продавала поне на себестойност на регулирания пазар, а не под нея, както са определените от ДКЕВР цени, то икономическите резултати на първите шест месеца щяха да са още по-добри, посочи Генов.

На въпрос за неговите лични мотиви Генов заяви, че при изказаните вече оценки за неговата работа от министъра на икономиката, енергетиката и туризма, той не би могъл да продължи за изпълнява задълженията си. По думите му това означава, че добрите резултати на атомната централа се считат за даденост и ще продължава да се търсят пропуски на всяка цена. При такива обстоятелства не бих могъл да изпълнявам задълженията си като изпълнителен директор, бе категоричен той.

В отговор на въпрос за становището на синдикатите в АЕЦ "Козлодуй" в негова и на ръководството на централата подкрепа, Иван Генов заяви, че сега най-важното е хората да бъдат оставени да продължат да работят спокойно. АЕЦ "Козлодуй" е структуроопределящо предприятие за икономиката на страната и работата в него не бива да бъде нарушавана или дезорганизизирана в условията на криза, подчерта той.

Надявам се за изпълнителен директор да бъде назначен професионалист в нашата сфера, за да мога да му предам работата и да споделя натрупания през последните три години опит, каза в заключение Иван Генов.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg