Изпратиха в Брюксел резултатите от проверките в ДФ "Земеделие" и САПАРД

370
Изпратиха в Брюксел резултатите от проверките в ДФ

„Контролните процедури преди договаряне и плащане и проверките по регистриране и докладване на нередности, които се извършват от Агенция САПАРД до декември 2007 г., се прилагат ефективно във всички съществуващи аспекти и са в съответствие както с Многогодишното финансово споразумение подписано между ЕК и България, така и с акредитираните процедури”.

Това е заключението на одитния доклад, който е изготвен от международно призната одитираща компания KPMG (една от „Големите четири”).

От KPMG, назначени да извършат одита от Министерство на Финансите, са връчили окончателния доклад на 22 април тази година на Министър на финансите Пламен Орешарски и на Националния ръководител на програма САПАРД, в лицето на зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски.

По информация на зам.-министър Ивановски, докладът е изпратен в Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК в Брюксел.

В момента не са планирани и не се извършват нови проверки от KPMG в ДФ „Земеделие”.

В периода 26-30 май 2008 г. Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК ще извърши официално планиран мониторинг на изпълнението на програма САПАРД в България.

Процедурата по програма САПАРД не е нарушена и спрените пари по мярка 5 трябва час по-скоро да бъдат отпуснати, каза преди време изпълнителният директор на държавен фонд „Земеделие" Димитър Тадаръков.

Той коментира и случая с бившия директор на фонда Асен Друмев, обвинен за източване на 48 млн. лв.

С версията на Асен Друмев, огласена преди няколко дни, Тадаръков се бил запознал от медиите.

Според него липсата на подписа на зам.-изпълнителният директор на фонда, Владимир Карамишев върху окончателния доклад по одобрените проекти, не е основателна причина за повдигане на обвинение срещу Друмев.

В продължение на 10 дни Тадаръков се е срещал с представители на прокуратурата и други чиновници, на които е представил оригинални документи по случая.

Той припомни, че цялата комисия е разглеждала 17 проекта. От тях 2 са отхвърлени, а 15 са приетите.

"Наистина сумата е за 48,5 млн. лв., но в последствие 6 от тези проекта на стойност 21,556 млн. лв. са се отказали доброволно," обясни Тадаръков.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg