Кабил с информация за усвояване на средствата по "Развитие на селските райони"

358
Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил е представил пред членовете на парламентарната Комисията по земеделие и гори информация за подготовката за усвояване на средствата по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., гарантирането на преките плащания и обезпечението на земеделските производители заради неблагоприятните климатични условия през тази година.

Кабил е посочил, че зърнопроизводителите с пропаднали посеви на 100 процента, окосени за храна за животни и презасети площи ще получат по 35 лв. на декар за пшеница и 30 лв. на декар за ечемик. Според данните на МЗП на базата на констативните протоколи са регистрирани 426 земеделски стопани с пропаднали на 100 на сто площи. От тях 18 574.32 хектара, засети с пшеница, и 5212.05 хектара - с ечемик.

С решение на Министерския съвет от 5 септември 2007 г. за предоставяне на държавна помощ за компенсиране на загубите е определен финансов ресурс в размер на 7 500 000 лв.

На 17 октомври 2007 г. ЕК одобри предоставянето на държавната помощ - за период от три години да се отпускат по 100 млн. евро годишно за компенсиране на земеделски стопани при напълно пропаднали площи от природни бедствия и неблагоприятни климатични условия.

Земеделските производители с напълно пропаднали площи от пшеница, ечемик, маслодаен слънчоглед и царевица за зърно имат право на държавна помощ, която ще се изплаща по ред и размер, определен от ДФ "Земеделие", е подчертал министър Кабил.

Съществен фактор за гарантиране на коректността на изплащанията за преките плащания са извършените проверки на място за установяването на размера на ползваните парцели, е посочил министър Кабил. До момента такива проверки са направени на 5 процента от подалите заявления земеделски стопани, е съобщил Кабил.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg