Кабинетът одобри 80 спешни мерки по критиките на ЕК

454
Кабинетът одобри 80 спешни мерки по критиките на ЕК

Министерският съвет прие график на неотложните мерки и действия на правителството, актуализиращи плана за действие по показателите за напредък в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност за периода август-декември 2008 г.

Планът съдържа 80 мерки и цели преодоляване на констатираните недостатъци и отправените към страната ни критики в годишния доклад на Европейската комисия до Европейския парламент относно напредъка на България по механизма на проверка и сътрудничество.

Документът включва действия, насочени към засилване на отчетността, прозрачността и ефективността на звената от съдебната система. Предвиждат се мерки, осигуряващи кохерентност на юриспруденцията, проактивни действия на ВСС и повече публичност на свършената работа.

Мерките са предварително съгласувани между Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет.

Друга група мерки е насочена към изграждането и усъвършенстването на нормативната рамка на новата наказателно-правна политика - изработване на цялостна стратегия за наказателна политика и частични промени в НК и НПК, насочени към облекчаване на досъдебното производство и преодоляване на дублирането на действия по разследването, както и към ускоряване на производството по наказателни дела.

Графикът отразява и предложението на ВСС да указва на административните ръководители на съдилищата да не натоварват с други дела магистратите, които работят по делата срещу организираната престъпност и за корупция по високите етажи.

Предвиждат се и конкретни мерки, необходими за осъществяването на реформата в МВР, както и такива, целящи да подобрят взаимодействието между ДАНС, прокуратурата и МВР.

Относно корупцията по високите етажи, в документа са залегнали мерки, които да доведат до цялостното преформулиране на мандата и модела на работа на Комисията за превенция и противодействие на корупцията към Министерския съвет. Отразена е и препоръката да се разшири участието на неправителствения сектор в тази комисия.

Графикът предвижда и действия, насочени към преодоляване на критиките относно финансирането на политическите партии и "купуването на гласове" по време на избори. В него е отразено и предложението на Европейската комисия за създаване на специално звено в прокуратурата, работещо съвместно с ДАНС, МВР и НАП по дела срещу организираната престъпност.

Предстои още детайлизиране на уредбата, предвиждаща задължение за банките да информират БНБ и ДАНС за всяко банково разплащане над 30 хил. лева, което ще окаже значително противодействие на организираната престъпност и на прането на пари.

Източник: бТВ, Снимка: БГНЕС/ЕРА


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg