Как да избегнем аварии заради претоварена мрежа - съветите на ЧЕЗ

3021
Как да избегнем аварии заради претоварена мрежа - съветите на ЧЕЗ

ЧЕЗ призовава клиентите си да използват разумно електроенергия в студените дни. Големите студове създават опасност от прекъсване на електрозахранването заради обледяване на мрежата и претоварването й в районите, където клиентите използват предимно ток за отопление. Електроразпределителното дружество дава няколко съвета, които  ще допринесат за избягване на авариите заради претоварване на мрежата, както и за по-бърза и надеждна реакция в случай на прекъсване на електрозахранването:

1. При използване на електроенергия за отопление най-добре е климатикът да поддържа температура от 18 до 20 градуса. Дори хората да не са вкъщи, това ще осигури постоянна температура в дома и няма да се налага вечер да се включват едновременно множество отоплителни уреди. По този начин ще се спаси и външното тяло на климатика от замръзване.

2. През зимата помещенията трябва да се проветряват с широко отваряне на прозорците, тъй като така се губи по-малко енергия. Желателно е проветряването да става повече от два пъти дневно в продължение на 2-5 минути.

3. Остатъчната топлина на електроуредите в дома като фурна или котлон може да се използва по-ефективно.

4. Включването едновременно на множество електроуреди в пиковите вечерни часове на потребление между 18 и 22 часа създава опасност от претоварване на мрежата.

5. Уредите с нисък клас енергийна ефективност като печки тип „духалка“ консумират значително количество енергия, без да затоплят помещението ефективно.

6. Добрата изолация намалява необходимостта от допълнителни уреди за затопляне на помещенията в студените дни.

В случай на прекъсване на електрозахранването на разположение на клиентите е онлайн функцията на сайта на ЧЕЗ Разпределение България „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“, където и през мобилен телефон или таблет на адрес cez-rp.bg, могат да получат информация в реално време за прекъсванията на електрозахранването, както и очакваното време за неговото възстановяване. Клиентите на ЧЕЗ могат да получат допълнителна информация и на денонощната линия 0700 10 010

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg