Калфин очерта активната ни роля в новата инициатива на ЕС в Черноморския регион

494
Калфин очерта активната ни роля в новата инициатива на ЕС в Черноморския регион

Днес в Киев със Среща на външните министри на страните от ЕС и страните от Черноморския регион бе отбелязано началото на инициативата на Европейския съюз “Черноморска синергия”. Българската делегация е водена от заместник министър-председателя и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Министрите приеха съвместно заявление, което потвърждава готовността на ЕС за активна политика в региона и стремежа към реализиране на конкретни проекти както със страните, така и с регионалните организации и инициативи, информират от външно министерство.

Русия не се присъедини към съвместното заявление с мотива, че вижда сътрудничеството в Черно море като взаимодействие между ЕС и най-развития регионален формат – Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС). ЧИС, от своя страна, също проведе Специална среща на външните министри, на която бе приета декларация за засилване на отношенията между ЧИС и ЕС.

Министър Ивайло Калфин предложи редица конкретни проекти с регионално значение, които да бъдат реализирани в рамките на Черноморската синергия. В сферата на енергетиката, наред с приоритетни проекти като "Набуко", "Южен поток" и Бургас-Александруполис, България изрази готовност да бъде домакин на офис на Обсерваторията на Енергийната общност, който да следи и анализира енергийните потоци в Черноморския регион. По отношение на транспорта бяха представени двете системи за наблюдение на морския трафик и замърсяването, причинено от морски съдове.

Министър Калфин представи и дейността на Черноморския граничен координационно-информационен център в Бургас, както и редица инициативи в области като околна среда, трансгранично сътрудничество и борба с организираната престъпност.

Предвижда се финансирането на проектите в Черноморската синергия да става чрез т. нар. “партньорства”, които да обединят ресурсите на Европейския съюз, държавите от региона и международните финансови институции.

Снимка: Министерство на външните работи

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg