Калфин се срещна представители на Комисията по международна търговия в ЕП

301
Калфин се срещна представители на Комисията по международна търговия в ЕП

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин проведе среща днес в МВнР с депутати от Комисията по международна търговия в Европейския парламент.

На разговорите бяха обсъдени широк кръг от въпроси, свързани с членството на България в Европейския съюз и регионалното измерение на политиката на страната ни, информират от МВнР.

Министър Калфин изложи пред евродепутатите позицията на българското правителство по новия Договор от Лисабон за реформа на ЕС, отбелязвайки че в най-скоро време предстои ратификацията му от Народното събрание. Той посочи необходимостта от широк обществен и институционален дебат по този договор и отбеляза, че общественото мнение в България е много позитивно към ЕС.

Договорът от Лисабон е стъпка напред в интеграцията на ЕС, заяви министърът, отбелязвайки, че документът доближава Съюза до европейските граждани. Той отбеляза и проблемите, свързани с високите очаквания на българските граждани от еврочленството.

Министър Калфин запозна гостите с вай-важните аспекти от българската политика към Западните Балкани и Черноморския регион. Той посочи, че през последните 10 години на Балканите се е развивал ясен процес на стабилизация, либерализация на търговията и засилващо се регионално сътрудничество, в което България активно участва със свои инициативи.

Вицепремиерът посочи, че България в качеството си на председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) се обявява за включването на всички държави от региона в него. Необходимо е да се намерят такива форми на регионално сътрудничество, които да доведат до максимална ефективност, каза министърът. Той даде за пример променената архитектура на регионалното сътрудничество след срещата на Пакта за стабилност в София миналия месец, който бе трансформиран в Съвет за регионално сътрудничество.

Министър Калфин отбеляза, че България е за включването на максимално широк кръг държави и в Черноморското сътрудничество, в което страната ни също е активен участник. Черноморското измерение на политиката на ЕС има голям потенциал, но е необходимо да се стимулира и премине към реализацията на конкретни проекти, посочи министърът. Той отбеляза приоритетите на страната ни в областта на инфраструктурата, енергетиката, околната среда, транспорта и други области.

Министър Калфин отговори на въпроси, свързани с реализацията на енергийни проекти като Южен поток, „Набуко”, отношенията с Турция, политиката на страната ни към Косово и правителствената политика за присъединяване към еврозоната.

Снимка: МВнР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg