Калфин се срещна с директор в Световната банка за нашия регион

368
Калфин се срещна с директор в Световната банка за нашия регион

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин проведе срещас директора за Централна Европа, Балтийските държави и Централна Азия в Световната банка Орсалия Каландзопулос, в чиято длъжност влизат и отношенията с България. На разговорите присъства и постоянният представител на Световната банка у нас Флориан Фихтл, съобщиха от Министерството на външните работи.

На срещата бяха обсъдени широк кръг въпроси, сред които напредъкът на съдебната реформа в България, подобряването на социалните условия за живот в страната, състоянието на трудовия пазар, имиграцията и демографията, управлението на рискове от природни бедствия и осигуряването на адекватни ресурси за посрещане на предизвикателствата от глобалните климатични изменения в регионален аспект.

Министър Калфин посочи, че България ще продължи да работи активно със Световната банка в процеса на социално-икономическата трансформация на страната и акцентира върху големия потенциал, който крие пълноценното и прагматично сътрудничество с международната институция. “Вашият опит и репутация са много ценни за нас и ние ще продължим да ги използваме”, заяви още той. Създаването на ефективна съдебна система в България, в сътрудничество с нашите партньори от Европейския съюз и Световната банка, е приоритет на българското правителство, увери вицепремиерът.

Орсалия Каландзопулос открои очакванията на институцията за видими и ефективни резултати вследствие на съдебната реформа. Тя посочи, че Световната банка отчита подобряване на условията за живот в България.

Министър Калфин запозна представителите на Световната банка с новата стратегия на правителството за стимулиране на завръщане на български специалисти и трудов ресурс в страната.

На разговорите бяха обсъдени още състоянието и възможностите за разширяване на регионалното сътрудничество в областта на инфраструктурата, икономическите връзки и превенцията на рисковете от природни бедствия, свързани с глобалните климатични изменения.

Снимка: Министерство на външните работи

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg