Калфин: Възобновяваме сътрудничеството си с Африка

797
Калфин: Възобновяваме сътрудничеството си с Африка

На 11 юли 2007 г. вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин проведе среща с гостуващия у нас министър на външните работи на Република Гана Нана Акуфо-Аддо.

Двамата министри направиха преглед на двустранните отношения през последните години. Министър Калфин отбеляза, че България полага усилия да съживи и активизира отношенията и сътрудничеството си със страните от Африка и особено с тези на юг от Сахара. Имаме традиционни отношения с тези страни, но през последните години се наблюдава определено забавяне, което се дължи на социално-политическите трансформации, през които премина България през 90-те години.

Сега настъпва моментът да възстановим и динамизираме отново предишното сътрудничество с нашите приятели и традиционни партньори в Африка, посочи още той, цитиран от пресцентъра на Външно министерство.

От наша страна беше предложено да се организират срещи между министерствата на икономиката на Гана и България, както и между търговско-промишлените палати на двете държави, на които да се набележат най-перспективните области за икономическо сътрудничество. Потенциал за сътрудничество има в сферите на енергетиката, минното дело, здравеопазването, селското стопанство и ЖП инфраструктурата, посочиха двамата министри.

На разговорите Нана Акуфо-Аддо отбеляза и такива африкански проблеми с особена острота като недохранването, бежанците, икономическото неравенство, граничните конфликти и др. В тази връзка посочи, че за африканските държави и за Гана е изключително важно провеждането на планираната Среща на върха в Лисабон Европейски съюз - Африка по време на португалското председателство на ЕС. От своя страна българският вицепремиер и външен министър заяви, че се очаква срещата да издигне значително нивото на отношенията между ЕС и Африка и да създаде рамката на бъдещия дневен ред на тези отношения и стратегията за постигане на поставените цели.

Членството на България в ЕС повишава още повече нейната роля за задълбочаване на отношенията между европейските и африканските държави, посочи министър Нана Акуфо-Аддо. Ето защо ние търсим приятели, истински партньори и нови възможности за сътрудничество по време на посещението ми във Вашата страна, заяви още той.

На разговорите бяха засегнати и теми като протичащите процеси в ЕС по конституционни въпроси, Косово, Балканите и Русия. Въпросът с българските медицински сестри беше подробно обсъден по време на официалния обяд между двамата министри.

Преди това министър Калфин и министър Нана Акуфо-Аддо подписаха Протокол за двустранни политически консултации между министерствата на външните работи на Република Гана и Република България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg