Кметът на Троян: Никога не е имало такава безработица

999
Кметът на Троян: Никога не е имало такава безработица

Официално безработица в Троян сега е 9%, преди година беше 4%. Но това не разкрива истинското положение на нещата, каза кметът на Троян Минко Акимов.

Масово дърводелските фирми са оставили 10-15% от състава си, а останалите работници са пуснати в неплатен отпуск. По този начин троянските фирми се опитват се да запазят хората си, не са ги съкратили, но и това изкривява истинската цифра на реално неработещите. "Безработицата идва основно от пълното затваряне на завод "Хемус", от почти пълното замиране на производството в завода за металорежещи машини "Машстрой", който е част от Български индустриален холдинг.

От началото на годината до май не бяха продали нито един струг и е много вероятно заводът да бъде закрит. Там са работили хиляда човека, в момента са останали десетина души. Следващата седмица ще поискам среща със собственика, за да разбера какви са плановете им. Завод "Елпром" също върви към затваряне и фактически трите основни индустриални предприятия на Троян са пред колапс. Мисля, че дъното на кризата ще бъде през зимата" каза Минко Акимов.

Бюджетът на общината като приходи от обикновените данъци, които влизат е вързан., обясни Акимов. "Имаме драстично намалени приходи по данък придобиване, но това е проблем при всички общини. Иначе работата и плащанията по проектите няма как да повишат данъците. Ние в Троян работим основно по пречиствателната станция, канализация и водопровод и по едно срутище.

Фирмите изпълнители по тези проекти са предимно големи софийски фирми и те си идват тук с хората, техниката, с предимствата си. Затова изпълнението на тези проекти няма много директно измерение като съкращаване на безработицата.

Така че очакванията тези проекти да раздвижат местните фирми, с малки изключения се оказаха преувеличени" сподели кметът на Троян.

Изходът според него е в две посоки - външни и вътрешни предпоставки "Външните условия са свързани със затихване на кризата в западния свят, с отваряне на пазарите им и масово силно експортно ориентираните български фирми да се завърнат на тези пазари. Само от проекти е наивно да очакваме да се получи тласък напред. Опитваме се да налагаме известен протекционизъм, по-малките обекти да се дават на местни фирми и това да бъде глътка въздух за тях.

Освен транспортните, дървообработващите и металообработващите фирми, с огромни проблеми се сблъскват строителните фирми. Дейността при тях е почти напълно замряла. Няма го строителството от преди две-три години на хотели, разширяване на производствени помещения и частни сгради е почти напълно замряло" завърши Акимов.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg