Кои проекти ще се кредитирани с държавни заеми?

529
Кои проекти ще се кредитирани с държавни заеми?

През 2010 г. с държавни заеми и гаранции ще започне изпълнението на шест проекта. С тях ще се подпомогнат ключови сектори като инфраструктура, образование и наука, съобщиха от правителствената информационна служба.

С държавни заеми ще започне изпълнението на 4 проекта. „Техническа инфраструктура 2010-2013 г." ще стартира с кредит от 34.3 млн. евро, предоставени от KfW. Той ще се изпълнява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С тези средства ще се укрепи икономическата и туристическата инфраструктура като ще бъдат предприети необходимите мерки за справяне със свлачищата и наводненията.

Световната банка ще финансира с до 81 млн. евро друг проект на МРРБ - „Развитие на общинската инфраструктура".

С пари от Европейската инвестиционна банка ще се реализират проектите пътен възел Бургас-Меден рудник, и 2 км от Софийски околовръстен път - Южна дъга. Общата им стойност съответно е 11.2 млн. евро и 12.7 млн. евро.

С държавногорантиран заем до 127 млн. евро от Световната банка ще бъде подкрепен проектът „Стабилизиране на железопътната инфраструктура в периода 2009-2010".

С 40 млн. лв. ще се гарантира студентското кредитиране по Закона за кредитиране на студенти и докторанти. Гаранциите ще бъдат предоставяни на местни банки, които са сключили договор с министъра на образованието, младежта и науката за участие в системата за кредитиране. Усвояването на заема за обучение ще става чрез преводи по банковата сметка на висшето училище или научната организация в срок, определен в договора, а на кредита за издръжка - чрез преводи по сметка на картополучателя в началото на всеки семестър. И двата вида заеми ще са в лева. Предвижда се първите кредити на студентите да бъдат предоставени през втория семестър на настоящата учебна година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg