Кол центровете продължават да наемат, въпреки кризата

823
Кол центровете продължават да наемат, въпреки кризата

Кол центровете са едни от малкото компании, които продължават да наемат нови служители по време на кризата. Основна причина за това е, че индустрията у нас непрекъснато се разраства. Данните за пазара на един от най-големите родни кол центрове - Call Point New Europe, показват ръст от над 100%.

Кол центровете извършват част от бизнес процесите на една компания (финансово-административни, обслужване на клиенти), като използват външни за нея ресурси (outsourcing). В момента аутсорсинг в България използват предимно международни компании.

(В развитите икономики около 1.5% от населението е заето в тази индустрия, докато работещите у нас са едва 4-5 хиляди. Според Филип Угринов, изпълнителен директор на Call Point New Europe, има потенциал в тази област да работят поне 30-40 хиляди човека.

В тази връзка би било добре в България да се обучават в университетите специалисти по директен маркетинг, както това се прави в Западна Европа (Германия). В момента всяка компания сама обучава своите служители, пояснява г-н Угринов.

Пазарът на кол центровете тепърва ще се развива у нас. Страната ни е на първо място в Европа по привлекателност за аутсорсване на услуги. Това показва доклада на A. T. Kearney - Global Service Location Index 2009 за 50-те най-привлекателни дестинации за тази дейност.

Критериите за оценка са финансова привлекателност (заплати, инфраструктурни и данъчни разходи), квалификация на кадрите и обща бизнес среда. България изпреварва Румъния, която се нарежда след страната ни в категориите „Финансова привлекателност" и „Бизнес среда", но е преди нас по показател „Работна сила". В световен мащаб България е на 13-то място, а Румъния на 19-то.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg