Конкурси за държавни служители вече ще има само при нужда

591
Конкурси за държавни служители вече ще има само при нужда

Министерски съвет одобри проекта на Закона за изменение на Закона за държавния служител, информираха от правителствената информационна служба. С проекта се цели уреждането на правомощия в областта на държавната служба и административния контрол.

С предложенията за изменение на Закона за държавния служител цялостният контрол по изпълнението на закона се възлага на Министерския съвет. Специализираната контролна дейност ще се осъществява от Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда", като издаването на наказателните постановления ще е в компетентността на изпълнителния директор и на директорите на териториалните дирекции на агенцията.

Централизираните конкурси ще се провеждат само след преценка на необходимостта от човешки ресурси в администрациите, а не както до сега - най-малко един път годишно.

С предложеното изменение в изборните закони (Закон за избиране на народни представители, Закон за избиране на президент или вицепрезидент на Република България, Закон за избиране на членове на Европейския парламент от Република България и Закон за местните избори) административно наказващ орган при нарушение на процедурите от страна на областните управители ще е министър-председателят или упълномощено от него лице предвид факта, че областните управители са второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към Министерския съвет и функцията по регионална координация и организационно-техническа подготовка на изборите премина към администрацията на Министерския съвет.

С изменението в Закона за достъп до обществена информация се предвижда включването на обобщената информация за органите и техните администрации, съдържаща данните по чл. 15 във връзка с прилагането на закона в годишния доклад за състоянието на администрацията, който се приема от МС. Докладът за състоянието на администрацията се публикува в електронната страница на Министерския съвет.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg