Концесионната дейност – публична и прозрачна, според премиера

548
Концесионната дейност – публична и прозрачна, според премиера

Националният концесионен регистър осигурява необходимата публичност и прозрачност на концесионната дейност, а след влизането в сила на новия Закон за концесиите чрез интернет е осигурен и публичен достъп до информацията за проведените процедури и данни за предоставените концесии. Това заяви премиерът Сергей Станишев във времето за парламентарен контрол в отговор на въпрос от депутата Евгени Чачев, съобщиха от правителствената информационна служба.

Непълнотата в базата данни на регистъра за един кратък период, в който се извърши пререгистрацията на концесиите, наложена от изискванията на новия закон, не може да се определи като нарушаване на политиката за публичност и прозрачност по отношение на концесиите, подчерта министър-председателят. Той подчерта, че след проверката на Сметната палата през миналата година са взети мерки и има съвсем конкретни резултати.

Към настоящия момент са въведени данните за всички действащи и прекратени държавни концесии, отчете премиерът пред депутатите. Регистрирани са общо 463 държавни концесии, от които 43 са прекратени поради изтекъл срок, различни основания, определени в закона или в концесионните договори. Националният концесионен регистър включва и информация за 728 общински концесии, като за периода след одита на Сметната палата през 2007 г. са вписани данни за 162 общински концесии.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg