Рано в сряда руски ракети и безпилотни самолети нанесоха сериозни удари по близо дузина украински обекти от критичната инфраструктура, което доведе до сериозни щети за три топлоелектрически централи от съветската епоха, съобщи Киев.

Военновъздушните сили на Украйна са свалили 39 от 55-те ракети и 20 от 21 дрона, използвани при нападението, но нанесените поражения засилват натиска върху и без това затруднената енергийна система на страната. Тя е обект на постоянни атаки от повече от две години, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия.

„Още една масирана атака срещу нашата енергетика!“, написа министърът на енергетиката Герман Галушченко в приложението Telegram, цитиран от Reuters.

Двама души са ранени в Киевска област, а един е пострадал в Кировоградска, съобщи министърът на вътрешните работи Игор Клименко, добавяйки, че около 350 спасители се надпреварват да минимизират щетите, нанесени на множество енергийни съоръжения, 30 жилища, превозни средства на обществения транспорт, цивилни автомобили, както и на такива на противопожарната служба.

Пострадали са съоръжения за производство и пренос на електроенергия в Полтавска, Кировоградска, Запорожка, Лвовска, Ивано-Франковска и Виницка област, разкри още Галушченко.

Ударът е поредният от вълната атаки срещу критична енергийна инфраструктура, която започна през март. Нападенията вече принудиха властите да въведат плаващи прекъсвания на електрозахранването в няколко региона, но пълното им въздействие вероятно ще се усети по-късно през годината, когато потреблението на енергия достигне своя пик в разгара на лятото и през зимата.

С изключение на югоизточно Запорожие, всички тези региони се намират далеч от фронтовата линия на изток, където се водят тежки боеве и Русия набира сили.

Галушченко не назовава имената на поразените обекти, което е част от политиката на военна секретност, която според Киев е необходима, за да не може Русия да използва информацията за по-нататъшни въздушни удари.

Губернаторът на Лвов Максим Кожицки заяви, че Русия е атакувала и съоръжение за съхранение на природен газ в неговия регион в западната част на страната.

Русия продължава да отрича да атакува цивилни граждани, но смята украинската енергийна система за легитимна военна цел.

Ден на възпоменанието

Въздушните удари бяха нанесени в деня, в който Украйна отбелязва победата над нацизма във Втората световна война - нещо, което президентът Володимир Зеленски подчерта в обръщение в Telegram, в което говори и за руското нахлуване през февруари 2022 г.

„Светът проспа възраждането на нацизма - в 5 часа сутринта на 24 февруари 2022 г. И днес всеки, който помни Втората световна война и е доживял до този ден, изпитва дежа вю", категоричен е той.

В същото време мрежовият оператор „Укренерго“ съобщи, че е повредено оборудване в едно от съоръженията му в Централна Украйна, без да предостави повече подробности.

В централната част на Полтавска област съоръжение на енергийната инфраструктура е било ударено от дрон, което е предизвикало пожар, написа, на свой ред, в Telegram губернаторът на Полтавска област Филип Пронин.

Губернаторите на областите Виница и Запорожие също съобщиха в отделни изявления, че са били повредени обекти от критичната гражданска инфраструктура.

Всички ракети, насочени към Киев, са били унищожени, става ясно от изказване на Сергей Попко, началник на военната администрация на града, който добавя, че в украинската столица няма големи щети или пострадали.

Системите за противовъздушна отбрана са участвали и в отразяването на руската атака над Лвовска област, която граничи с членката на НАТО Полша, където е имало няколко взрива.