Почти всички клиенти на фалиралата борса за криптовалути FTX ще получат парите си обратно - и дори повече, според съдебен документ.

FTX изчислява, че дължи на кредиторите си около 11,2 млрд. долара, според плана за реорганизация, публикуван късно във вторник, цитиран от CNBC. Борсата заяви, че разполага с между 14,5 и 16,3 млрд. долара, които да разпредели за отплащане.

Клиентите, чиито искания възлизат на 50 000 долара или по-малко, ще получат приблизително 118% от размера на дължимото. Планът е около 98% от кредиторите да получат тази компенсация.

Планът за реорганизация, който все още трябва да бъде одобрен от Съда по несъстоятелността на САЩ, вероятно ще донесе известно облекчение на клиентите на FTX, чиито пари са блокирани в борсата, откакто тя подаде молба за обявяване в фалит през ноември 2022 г.

В началото на ноември основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд беше осъден по седем криминални обвинения, свързани с кражбата на милиарди долари от клиентите си. Той получи присъда от 25 години затвор.

FTX е успяла да набере средствата, като е продала редица активи, включително рискови инвестиции, държани от борсата, както и други ресурси, държани от Alameda - криптохедж фонда на Банкман-Фрийд.

Една от най-известните инвестиции на FTX беше в подкрепяната от Amazon компания за изкуствен интелект Anthropic. Борсата продаде по-голямата част от дела си в тази година, което ѝ донесе близо 900 млн. долара.

FTX трябваше да намери и други начини за набиране на средства, тъй като на борсата липсваше голяма сума от криптовалути.

"Съответно Длъжниците не са могли да се възползват от поскъпването на тези липсващи токени по време на делата по глава 11. Вместо това те трябваше да потърсят други източници на възстановима стойност, за да се разплатят с кредиторите", се казва в прессъобщение на FTX от сряда.

Цените на криптовалутите поскъпнаха масово от ноември 2022 г. насам. Стойността на Bitcoin се е повишила с около 270% от момента на заявлението за обявяване в несъстоятелност на FTX.

След като Банкман-Фрийд се оттегли, FTX назначи Джон Рей III за главен изпълнителен директор. Говорейки за FTX през ноември 2022 г., Рей заяви, че "в 40-годишния си юридически и преструктуриращ опит" никога не е виждал "такъв пълен провал на корпоративния контрол и такава пълна липса на надеждна финансова информация, каквато има тук".

"Радваме се, че сме в състояние да предложим план по глава 11, който предвижда връщане на 100% от сумите по исковете за несъстоятелност плюс лихвите за неправителствените кредитори", каза Рей в изявление в сряда, цитирано от CNBC.