Във федералния затвор в Ломпок, Калифорния, осъдените имат кръжоци по керамика и плетене на една кука.

Обитателите на затвора в Мендота могат да свирят на хармоника или да играят баскетбол на едно от петте игрища.

Това са възможните места, в които основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд може да излежава своята 25-годишна присъда, наложена в четвъртък от американския окръжен съдия Луис Каплан в Манхатън.

Каплан препоръча някогашният предприемач да бъде назначен в затвор с ниска или средна степен на сигурност близо до мястото, където живеят родителите му в района на залива на Сан Франциско.

При изготвянето на препоръката съдията се позова на ниския риск Банкман-Фрийд да извърши насилие и отбеляза, че неговият аутизъм и връзката му с богата общност го правят мишена за други затворници, предава The Wall Street Journal.

Нивото на сигурност на затвора ще изиграе значителна роля за това как се развива преживяването на Банкман-Фрийд зад решетките. В местата с ниска степен на сигурност той вероятно ще спи в общежитие и ще има повече свобода да се движи. Неговите „съквартиранти“ вероятно също ще бъдат престъпници с бели якички.

В затвор със средна степен на сигурност Банкман-Фрийд може да излежава присъда със затворници с дълги присъди за тежки престъпления, включително сексуални посегателства. В места със средна степен на сигурност затворниците спят в килии.

В крайна сметка решението къде да бъде изпратен основателят на FTX зависи от Федералното бюро на затворите, което контролира 122 места за задържане в цялата страна. Бюрото може да последва напътствията на Каплан и да изпрати Банкман-Фрийд на Западния бряг. Но може и да не го направи.

Банкман-Фрийд вече познава живота зад решетките. Той е във федералния затвор в Бруклин от август, когато бе отменено освобождаването му под гаранция заради опит да сплаши свидетели - твърдение, което той отрече. Адвокатът му нарече Metropolitan Detention Center „вероятно“ най-лошия федерален затвор в страната.

В затвора Банкман-Фрийд споделя общежитие с бивш президент на Хондурас, който наскоро беше осъден за заговор за трафик на наркотици. Той също така разменя пакетирана скумрия - неофициална валута на затвора - за услуги като подстригване. Рибата замени цигарите като предпочитана валута във федералните затвори, след като властите забраниха пушенето.

Банкман-Фрийд вероятно ще остане в затвора в Бруклин, докато не му бъде определено ново място за излежаване на присъдата.

Затворнически консултанти изчисляват, че е вероятно Банкман-Фрийд да излежи общо от около 17 до 20 години, поради кредитите за доброто поведение, които може да намалят времето на присъдата. Това означава, че 32-годишният бивш предприемач вероятно ще бъде около 50-те, когато се върне отново в обществото.

В рамките на съдебното дело консултант в затвора, нает от адвокатите на Банкман-Фрийд, препоръча той да бъде изпратен в заведение с ниска степен на сигурност. Консултантът предостави списък със затвори в близост до родителите на основателя на FTX, които живеят на пешеходно разстояние от Станфордския университет в Калифорния.

Ресурсите, с които разполагат лишените от свобода, варират в различните затвори.

В Ломпок, който е на около час северозападно от Санта Барбара, Калифорния, затворниците могат да упражняват различни изкуства и занаяти. Те се назначават на работни места, вариращи от разпределение на храна до работа във фабрика, за които заплащането е от 12 до 40 цента на час.

Мендота, затвор със средна степен на сигурност, разположен югоизточно от Сан Франциско, е друга възможна опция за Банкман-Фрийд, според неговия консултант.

Затворът има открит двор за отдих, който включва шест игрища за хандбал, две игрища за софтбол, пет игрища за баскетбол, едно футболно игрище и една писта. Затворниците също така имат достъп до пътеки за тичане и катерене. Разрешена им е по една хармоника, но могат да свирят на нея само в зоните за отдих или в музикалната зала, ако са избрани за член на групата.

По време на изслушването на присъдата си в четвъртък Банкман-Фрийд се оплака, че от него няма никаква полза, добавяйки: „Отдавна съм дал всичко, което трябваше да дам.“

Затворнически консултанти обаче твърдят, че той вероятно би бил полезен, като преподава финансови уроци.

Те препоръчват на клиентите си, когато за първи път пристигнат в затвора, да се стаят, да наблюдават средата си и да оставят приятелствата да се случат органично.