Преди близо две години основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд е със статута на криптокрал.

Общува с държавни глави, наслаждава се на карибски гледки от своя пентхаус за 30 милиона долара на Бахамските острови и се кълне да използва богатството си за по-доброто бъдеще на човечеството.

В четвъртък, 28 март, Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за измамите, свързани с колапса на създадената от него борса за криптовалути.

Миналата година съдебните заседатели решиха, че 32-годишният криптоиграч е виновен за кражбата на милиарди долари от клиенти на платформата, както и за измамите на инвеститори и заемодатели в другата му компания за криптотърговия Alameda Research.

„Аз бях отговорен за FTX и неговият срив тежи на моите рамене“, каза Банкман-Фрийд по време на 20-минутно изявление преди съдията да произнесе присъдата му, предава The Wall Street Journal. “Много хора бяха разочаровани. Съжалявам за това", добави той.

Федералните прокурори заявиха, че Банкман-Фрийд е извършил една от най-големите финансови измами в историята на САЩ. Подхранван от алчност и високомерие, той е използвал парите на други хора, за да финансира охолния си начин на живот, да прави рискови инвестиции и да преследва политическата си програма, според прокурорите.

Те поискаха от американския окръжен съдия Луис Каплан да осъди Банкман-Фрийд на 40 до 50 години затвор.

Адвокатите на Банкман-Фрийд твърдяха, че присъда от не повече от 6 години затвор е по-подходяща, посочвайки, че той все още има какво да предложи на обществото.

Те изтъкнаха аутизма му, дълбокото му разкаяние и благотворителната му дейност като причини за снизходителна присъда, предава WSJ.

Защитникът на Банкман-Фрийд Марк Мукаси каза на съдията, че клиентът му не е „безмилостен финансов сериен убиец“, който се опитва да нарани хората, подчертавайки:

Той не взема решения със злоба в сърцето си, а с математика в главата си.

От своя страна помощник прокурорът на САЩ Николас Рус каза пред съда:

Ако не получи дълга присъда, Банкман-Фрийд може да извърши още престъпления. Смятайки, че математиката ще го оправдае, той би го направил отново.

Банкман-Фрийд, син на професори от Юридическия факултет на Станфорд, стартира FTX през 2019 г. със свой колега, завършил Масачузетския технологичен институт. Компанията има бързо излитане, яхвайки вълната на нарастваща популярност в крипто търговията.

Милиони клиенти се присъединяват към борсата, привлечени от образа на Банкман-Фрийд като гений с рошава коса, както и от рекламите на FTX с участието на звездата от NFL Том Брейди, комика Лари Дейвид и др.

Когато стойността на борсата скача, Банкман-Фрийд кръстосва света с частни самолети и е домакин на вечери с гости като Бил Клинтън и Тони Блеър. Става водещ политически донор във Вашингтон, представяйки се като надеждна фигура в изграждането на по-прозрачно законодателство по отношение на крипто правилата.

Светът му се срива в началото на ноември 2022 г., след като CoinDesk публикува информация, възприета за изтекъл баланс на Alameda. Това води до изтегляне на клиентски средства от FTX, а скоро след това борсата подава молба за защита от фалит. Прокуратурата в Манхатън обвинява Банкман-Фрийд в измами месец по-късно.

По време на едномесечен процес през есента на 2023 г. съдебните заседатели изслушаха показанията на трима от висшите мениджъри на Банкман-Фрийд, включително бившата му приятелка Каролайн Елисън. Те казаха, че основателят на FTX ги е накарал да извършват престъпления заедно с него.

Банкман-Фрийд предприе необичайната стъпка да даде показания в своя защита. Той заяви на съдебните заседатели, че никога не е извършвал измама, но при кръстосан разпит каза десетки пъти, че не си спомня подробности.

Съдия Каплан посочи в четвъртък, че Банкман-Фрийд е лъжесвидетелствал по време на свидетелските си показания, включително когато е казал на съдебните заседатели, че до есента на 2022 г. не е знаел, че Alameda е изразходвала клиентски депозити на FTX.

В седмиците преди произнасянето на присъдата поддръжниците на Банкман-Фрийд пишат писма до съдията, в които се казва, че битките му с депресия, аутизъм и анхедония (неспособността на човек да изпитва удоволствие/щастие) би трябвало да имат тежест в присъждането на по-леко наказание, пише още WSJ.

Във въпросните писма Кармайн Симпсън, бивш полицай, посочва, че основателят на FTX е бил безкористен човек, който се е придържал към убежденията си, дори и в затвора. „Въпреки че 12 от всеки 14 седмични ястия на Сам представляват просто недобре сготвен ориз, лъжица отвратително изглеждащ боб и маруля с кафяв цвят, Сам остана верен на ангажимента си да не участва в малтретирането на животни“, пише той. Въпросният Симпсън се е признал за виновен миналата година за сексуална експлоатация на дете, според съдебните регистри.

Майката на Банкман-Фрийд, Барбара, казва в писмото си до съдия Каплан, че синът ѝ е имал стремеж да прави добро на света от малък. Когато бил на 4 години, пише тя, той се опитал да помогне на паднало малко дете. Тя добавя, че той също така е бил преждевременно развит, четейки сам сложна морална и философска литература в средното училище. В гимназията е давал съвети на депресирани съученици, въпреки че самият той се е борил с депресията, добавя майката на осъдения.

Getty Images | Джоузеф Банкман и Барбара Фрийд, родителите на бившия главен изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрийд, пристигат на процеса срещу техния син във Федералния съд на Манхатън на 5 октомври 2023 г. в Ню Йорк

„Това не е само лична трагедия“, пише Барбара Фрийд на съдията. „Лекотата, с която изпращаме толкова обещаващи млади животи на боклука, също е обществена трагедия.“

Прокурорите от своя страна смятат, че измамата на Банкман-Фрийд възлиза на загуби от 10 милиарда долара, което го поставя до най-известните престъпници в света на т. нар. „бели якички“ в САЩ. Те го оприличават на Бърни Мадоф, финансистът от Манхатън, който организира Понци схемата, довела до загуби от 13 милиарда долара. Мадоф получи присъда от 150 години и почина в затвора на 82 през 2021 г.

За сравнение с присъдата на Банкман-Фрийд, по 25 години получават Бърнард Еберс, изпълнителен директор на WorldCom, и Денис Козловски, изпълнителен директор на Tyco International.

Настоящият главен изпълнителен директор на FTX Джон Рей казва в документ до съдията, че се очаква клиентите да получат възстановена стойността на загубата си на датата, на която борсата е подала молба за защита от фалит. Много от криптовалутите обаче са поскъпнали оттогава, което означава, че клиентите ще пропуснат финансовата печалба, посочва той.

Една от жертвите, Сунил Кавури, казва пред съдия Каплан, че е загубил пари, които е спестявал за къща и образование на децата си.

Съдия Каплан от своя страна заяви в четвъртък, че при определянето на присъдата не е претеглял дали клиентите ще получат парите си обратно, добавяйки:

Крадец, който носи плячката си в Лас Вегас и успешно залага откраднатите пари, няма право на отстъпка от присъдата.