Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд беше намерен за виновен за кражбата на милиарди долари от клиенти на сриналата се крипто борса. Прокурорите нарекоха действията му една от най-големите финансови измами в историята на САЩ, пише The Wall Street Journal.

Съдебните заседатели в Ню Йорк решиха, че Банкман-Фрийд е виновен по всичките седем обвинения, пред които беше изправен. Това обаче не слага финална точка на зашеметяващото падение на някогашния крипто бос, помогнал за катапултирането на FTX в мощна търговска платформа, която спонсорира спортни отбори и пуска бляскави реклами с участието на знаменитости, сред които Том Брейди, Жизел Бюндхен и Лари Дейвид.

Банкман-Фрийд може да бъде изправен преда съда през март по допълнителни обвинения, свързани с банкови измами и подкупи. Тези обвинения бяха добавени след първоначалното обвинение и отделени от първия процес поради съдебни спорове на Бахамските острови относно условията на екстрадирането му.

78-годишният окръжен съдия Луис Каплан, председателстващ процеса, е инструктирал прокурорите да уведомят Банкман-Фрийд до 1 февруари, ако планират да продължат с тези обвинения.

Възходът и падението на Сам Банкман-ФрайдВ последните дни Банкман-Фрайд се опитваше да събере около 9,4 милиарда долара от инвеститори и конкуренти, за да спаси компанията си

FTX внезапно се срина преди година, като клиентите на борсата загубиха милиарди долари. 31-годишният Банкман-Фрийд беше обвинен през декември 2022 г. и се съгласи да напусне дома си на Бахамските острови, за да бъде изправен пред редица обвинения в измама в Ню Йорк. Към края на едномесечния процес той предприе рискована стъпка да свидетелства в своя защита, припомня WSJ.

Съдебните заседатели, от които девет жени и трима мъже на възраст от 33 до 68 години, включващи инвестиционен банкер, гимназиален библиотекар и социален работник, са стигнали до решението си само след няколко часа разисквания, посочва WSJ. При неговото произнасяне Банкман-Фрийд е навел глава, а майка му се е разплакала, пише още изданието.

Датата на произнасяне на присъдата е определена за 28 март 2024 г. Банкман Фрийд може да получи десетки години затвор.

Измами, лъжи, кражби, алчност: Обвинението изостри тона към Банкман-ФрийдВ заключителните си аргументи прокурорите твърдят, че основателят на FTX е измамник, докато адвокатът му смята, че клиентът му е бил представен погрешно

„Уважаваме решението на журито но сме много разочаровани от резултата“, каза адвокатът на обвиняемия Марк Коен. "Г-н. Банкман-Фрийд твърди, че е невинен и ще продължи енергично да се бори с обвиненията срещу него.“

За федералните прокурори присъдата е очаквана победа, след бурното дело, включващо 18 свидетели.

„Въпреки че индустрията на криптовалутите е нещо ново, както и играчите в нея като Сам Банкман-Фрийд са нови, този вид корупция е стара като времето“, смята прокурорът Деймиън Уилямс.

Прокурорите заявиха, че Банкман-Фрийд е алчен милиардер, който е лъгал клиенти, инвеститори и кредитори, докато е летял с частни самолети и е имал приятелски отношение с настоящи и бивши президенти.

Прокурорите представиха доказателства, че Банкман Фрийд е бил архитектът на схема за източване на пари от FTX за изплащане на дълговете на хедж фонда му Alameda Research, финансиране на рискови инвестиции, купуване на луксозни недвижими имоти и покриване на стотици милиони долари в политически дарения.

Амнезия по време на дело. Какво (не) каза Банкман-Фрийд пред съдаСам Банкман-Фрийд застава пред съда: Отрича обвиненията, признава пропуски

Най-близките бивши съюзници на основателя на FTX свидетелстваха, че Банкман-Фрайд ги е насочвал да извършват престъпления, включващи тайна промяна на кода на FTX, позволяващ на Alameda да заема практически неограничени суми от борсата. Каролайн Елисън, главният свидетел на прокурорите и бивша приятелка на Банкман-Фрийд, каза на съдебните заседатели, че докато е била главен изпълнителен директор на Alameda, той я е инструктирал да коригира балансите, за да заблуди кредиторите на хедж фонда. Лъжата и кражбата са я държали в „постоянно състояние на страх“, каза тя.

Адвокатите на Банкман-Фрийд от своя страна заявиха, че той не е филмовият злодей, както прокурорите го описват, а запален по математиката предприемач, опитващ всичко възможно да изгради бизнес в нововъзникваща индустрия. „В реалния свят, за разлика от света на филмите, нещата могат да се объркат“, каза адвокатът му Марк Коен на журито.

В първия ден от свидетелските си показания самият Банкман-Фрийд заяви пред съдебните заседатели, че е бил добронамерен играч в „Дивия крипто запад“ и че често се е срещал със законодатели във Вашингтон с надеждата да изгради регулаторна рамка за индустрията. Той каза, че никога не е мамил клиенти, но съжалява, че не е въвел по-добро управление на риска във FTX преди колапса му през ноември 2022 г. „Със сигурност трябваше“, каза той, цитиран от WSJ.

Година след срива FTX: Защо криптопазарът остава Дивия Запад на финанситеВсе още регулации нясма, защото цифровите валути застрашават отделни инвеститори, а не цялата система

При кръстосаните разпити Банкман-Фрийд се обърка, тъй като прокурорът сравняваше многото му публични изявления с личните му в опит да покаже, че е лъжец. Обвиняемият даде уклончиви отговори и каза, че не си спомня коментарите, цитирани от прокурорите. По време на заключителните аргументи помощник-прокурорът на САЩ Николас Рус каза на съдебните заседатели, че Банкман-Фрийд е казал, че не си спомня поне 140 пъти. „Той подходи към всеки въпрос така, сякаш горе е долу, а долу е горе“, каза Рус.

Банкман-Фрийд основава FTX през 2019 г. До 2021 г. борсата има милиони клиенти и близо 1 милиард долара годишен приход, свидетелства той. Борсата изпадна в колапс, след като крипто уебсайтът CoinDesk публикува в началото на ноември 2022 г. нещо, което се предполагаше, че е изтекъл баланс на Alameda, довел до изтичане на клиентски средства на FTX.

Делото бе изградено около показанията на Каролайн Елисън и двама други членове от вътрешния кръг на Банкман-Фрийд, всички от които се съгласиха да сътрудничат на прокурорите, след като се признаха за виновни за измама и други престъпления. Триото взаимно потвърди разказите си, подкрепени от документи и онлайн разговори, които прокурорите показаха на журито. И тримата свидетели посочиха Банкман-Фрийд като мозъка на измамата и го обвиниха, че е прикривал следите си, включително чрез използване на функция за автоматично изтриване в приложения за съобщения.

За няколко години затвор по-малко: Фрагменти от процеса срещу Банкман-ФрайдОт измамните кодове и ходове във FTX до политическите амбиции на основателя на FTX - какво казаха свидетелите досега

Нишад Сингх, приятел от детството на Банкман-Фрийд и бивш инженерен директор на FTX, свидетелства, че е разбрал през септември 2022 г., че Alameda е използвала 13 милиарда долара клиентски средства на FTX и не е могла да ги върне. Сингх каза, че е бил разстроен по това време и е говорил с Банкман-Фрийд за тази финансова дупка на балкона на бахамския апартамент, който двамата тогава споделят. Банкман-Фрийд не е проявил загриженост, по думите му. Той е смятал, че парите в крайна сметка могат да бъдат върнати, спомня си Сингх.

Според показанията на Елисън, Банкман-Фрийд е бил склонен да поема рискове, включително свързани с лъжи и кражби, стига това да е в името на нещо по-добро. За да привлече клиенти на FTX, той е изградил външен вид на „умен, компетентен, донякъде ексцентричен основател“, свидетелства още тя.

Банкман-Фрийд каза на съдебните заседатели, че не е участвал в операциите на Alameda, след като е назначил Елисън и друг човек за съизпълнителни директори през лятото на 2021 г.; научил е за необузданото харчене на клиентски средства от Alameda едва през есента на 2022 г., заяви още той. Във FTX, по думите му, той е участвал във вземането на решения на високо ниво, но неговите заместници до голяма степен са действали автономно.

Дори когато е знаел, че FTX е на ръба на колапса, Банкман-Фрийд е публикувал в Twitter (сега X) лъжи, за да успокои клиентите, свидетелства обаче Елисън. Прокурорите подкрепиха нейните показания, като показаха на съдебните заседатели публикация от 7 ноември 2022 г., в която той пише: „FTX е добре. Активите са добре.“