Сам Банкман-Фрийд трябва да прекара между 40 и 50 години в затвора, след като беше осъден за кражба на 8 милиарда долара от клиенти на фалиралата крипто борса FTX, заявиха прокурорите по делото срещу него, цитирани от Reuters.

През ноември съдебните заседатели признаха 32-годишния Банкман-Фрийд за виновен по седем обвинения в измама и заговор. Федералните прокурори в Манхатън казаха, че „хиляди обикновени хора“, включително жители на разкъсвани от война и нестабилни страни, са поверили своите средства на FTX.

„Дори сега Банкман-Фрийд отказва да признае, че това, което е направил, е било грешно“, пишат прокурорите в меморандум за присъдата. Те допълват:

Животът му през последните години беше живот на несравнима алчност и високомерие, на амбиция, флирт с риска и многократни залози с парите на други хора.

Марк Мъкейси, адвокатът на бившия милиардер, каза на американския окръжен съдия Луис Каплан, че затвор от 5-1/4 до 6-1/2 години би бил подходящ. Защитниците на Банкман-Фрийд заявиха още, че клиентите на FTX ще получат по-голямата част от парите си обратно и че основателят на борсата не е имал за цел да краде.

Марк Ботник, говорител на Банкман-Фрийд, посочва, че Мъкейси ще подаде отговор на меморандума на прокурорите следващата седмица.

Сам Банкман Фрийд беше арестуван през декември 2022 г. на Бахамските острови, където беше базирана FTX, и екстрадиран в САЩ.

Той е затворен в центъра за задържане в Бруклин от август, когато Каплан отмени гаранцията му, след като установи, че вероятно се опитва да влияе на свидетели.

Съдия Каплан трябва да произнесе присъдата на Банкман-Фрийд на 28 март във федералния съд в Манхатън. Бившият крипто бос планира да обжалва.

Политиците връщат даренията

По време на процеса срещу него трима бивши близки сътрудници свидетелстваха, че Банкман-Фрийд им е наредил да плячкосват средствата на клиентите на FTX, за да запълнят загубите в неговия хедж фонд Alameda Research, като същевременно се представя публично като отговорен стопанин на нестабилния пазар на криптовалута.

Прокурорите заявиха, че Банкман Фрийд също така е използвал клиентски средства, за да купува луксозни недвижими имоти на Бахамските острови и да дарява на американски политици, които може да подкрепят благоприятните за криптовалутата законови разпоредби.

Досега 251 американски политически кандидати и комисии са върнали на правителството около 3,3 милиона долара дарения от Банкман-Фрийд и други ръководители на FTX, казаха още прокурорите. Кампанията на президента демократ Джо Байдън и Републиканският национален комитет са сред върналите средства.

Банкман-Фрийд свидетелства, че не е осъзнавал колко дължи Alameda на FTX малко преди и двете да пропаднат. Процесът срещу него продължи един месец.

Сам Банкман-Фрийд е син на двама професори от Юридическия факултет на Станфорд. Самият той е възпитаник на Масачузетския технологичен институт. Работи на Уолстрийт преди да основе FTX.

В писмо до съдия Каплан родителите на Банкман-Фрийд казват, че синът им е поел отговорност за грешките, довели до колапса на FTX, и че е работил упорито преди ареста му, за да помогне за възстановяването на парите на клиентите.

В своя меморандум за присъдата прокурорите посочват неговото привилегировано възпитание и елитно образование като причини той да бъде изправен пред особено тежка присъда, допълвайки:

Той знаеше какво обществото смята за незаконно и неетично, но пренебрегна това въз основа на пагубна мегаломания.