Сам Банкман-Фрийд обжалва присъдата си за 25 години затвор.

Основателят на вече фалиралата борса за криптовалути FTX беше признат за виновен по седем обвинения в измама и заговор за пране на пари през ноември и осъден на повече от две десетилетия във федерален затвор в края на март. Бившият криптомагнат, на 32 години, даде сигнал, че ще оспори решенията на съда малко след като научи за присъдата си. Все още не е ясно на какви основания Банкман-Фрийд ще се аргументира за обжалването, което може да отнеме години, съобщава The Guardian.

FTX, която някога e струвала 32 млрд. долара, се взриви в края на 2022 г., подавайки молба за обявяване в несъстоятелност на фона на по-широк крипто срив. Компанията е използвала средства на клиенти за рискови инвестиции чрез тясно свързан с нея хедж фонд - Alameda Research. Самият Банкман-Фрийд е използвал парите на клиентите си за свои собствени цели на високо ниво: големи политически дарения от негово име, набор от скъпи автомобили (въпреки че е карал Corolla пред пресата, казва бившата му приятелка), луксозни имоти на Бахамите и вечери със знаменитости.

Клиентите на FTX поискаха да им бъдат върнати парите в брой, заедно с криптовалутите, което разкри огромен недостиг на средства в бюджета. Прокурорите нарекоха действията му "старомодно присвояване", прикрито под фасадата на новите технологии. Смята се, че общо Банкман-Фрийд е откраднал 8 млрд. долара от своите клиенти.

При произнасянето на присъдата той заяви, че "съжалява за това , което се случи на всеки етап". Съдия Люис Каплан отбеляза, че Банкман-Фрийд не е показал истинско разкаяние. Прокурорите поискаха присъда от 40 до 50 години, докато адвокатът му настояваше само за шест.

Основателят на фалиралата компания, поддържаше тезата за своята невинност след ареста си и по време на целия процес. Той сам се яви на делото, което често се смята за рискован ход за обвиняемите, но в крайна сметка съдебните заседатели не намериха увереността му за убедителна. Близкото му обкръжение свидетелства срещу него, включително Каролин Елисън, бившата му приятелка и изпълнителен директор на Alameda Research. Тя беше основният свидетел на обвинението.

Докато Банкман-Фрийд подава молба за обжалване, основаната от него компания е в разгара на сложна и оспорвана процедура по несъстоятелност. Той отдавна твърди, че FTX има налични активи, за да върне депозитите на клиентите – становище, което накара временния главен изпълнителен директор на компанията да заяви в съдебните документи, че Банкман-Фрид "живее в заблуда". Той добави, че е възможно клиентите на FTX да получат парите си обратно, но това не е много вероятно.

Банкман-Фрийд не е единственият криптомагнат, който е изправен пред тежки правни проблеми. Миналата седмица Terraform Labs и нейният бивш главен изпълнителен директор До Куон бяха признати за отговорни за измама. Обвинението гласи подвеждане на инвеститорите по дело в Ню Йорк, въпреки че самият главен изпълнителен директор, който се укрива, е задържан в Черна гора от началото на миналата година, пише The Guardian.

В края на април Чангпенг Джао, бивш главен изпълнителен директор на най-голямата борса за криптовалути в света Binance, трябва да бъде осъден в края на месеца за това, че не е приложил мерки срещу изпирането на пари в компанията си.