Ковачки: България се нуждае от консолидация и развитие на икономиката

393
Ковачки: България се нуждае от консолидация и развитие на икономиката

Следващото правителство на България трябва да бъде съставено от дясноцентрастка коалиция, смята крупният бизнесмен Христо Ковачки. Той постави акцента върху „консолидацията на обществото” и „икономическото развитие”.

Ковачки заяви, че неговото „мнение тежи в икономически план, а в политически план решенията за коалиране ще се вземат от коалицията” Лидер-ВМРО, която ще изходи от своите политически постановки при избора на политически партньор.

Той подчерта за пореден път че няма бизнес с Доган и ДПС. „Ярко потвърждение на това е фактът, че Лидер направи коалиция с ВМРО”, допълни бизнесменът.

Едновременно с това Ковачки заяви, че му е „омръзнало от негативизма и трябва да се борим за консолидация, трябва да се изграждат мостове към всички политически партии”.

На въпрос на бТВ, дали ако в бъдещия парламент има изравняване на силите, като от едната страна са БСП и ДПС, а от друга десни формации като ГЕРБ, АТАКА и др., с кого ще се коалира НАПРЕД, той още веднъж повтори: „Трябва да има дясноцентристка коалиция, дори с изваждането на ДПС и БСП” от управлението.

Ковачки заяви, че бъдещото правителство трябва да бъде съставено от експерти, а негова основна цел да бъде – благосъстоянието на хората. „Трябва да говорим за обединение, трябва да говорим за консолидация на обществото”, каза той, добавяйки, че „големи групи от хора искат тази консолидация, която трябва да почива на принципите на развитие на икономиката”.

„Работеща икономика, експортно ориентирана икономика” е това, за което се обявява Ковачки. Но това може да се постигне, ако „конкретните министри бъдат експерти”. „Нас дълго време ни управляваха политици, а народът не живее добре”, заяви бизнесменът. Той заяви, че много бизнесмени са влезли в политиката и даде примери с Бойко Борисов и Пламен Юруков.

 Ковачки смята, че е по-добре да „влезеш в политиката богат, отколкото обратното”. Негативни примери за обогатяване на политици чрез политика са били много често срещани през последните години в България. На въпрос за бъдещия премиер и възможната кандидатура на Бойко Борисов, Ковачки заяви, че самият столичен градоначалник трябва да направи своя избор.

 „Аз съм само експерт в партия Лидер. Чисто хипотетично логиката изисква, че партията, която е най-голяма трябва да излъчи премиер”, заяви Ковачки. Той смята, че „мажоритарният елемент е добър било чрез преференциални листи или по друг начин, защото хората ще избират личности”.

Едновременно с това той подчерта, че и при двете избирателни системи има купуване на гласове. Ковачки се отклони от отговор на въпроса каква избирателна система би предпочел.

Коментирайки личността на Стефан Гамизов, Ковачки заяви, че го познава като представител на „Мицуи”, (голяма японска енергийна компания). Той заяви, че медийните изяви на този човек са „негово лично дело” и няма отношение към тях. Ковачки добави, че твърденията на Гъмизов са „спорни”.

Източник:БГНЕС, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg