Кризата принуди българина да инвестира в златото

1629
Кризата принуди българина да инвестира в златото

Масово българите започнаха да влагат парите си в злато. Продавачите в златарските ателиета споделят, че от доста време не е имало такъв интерес към ценния метал.

Затова и през последните месеци цената на златото се е повишила значително, като благородният метал се търгува между 50 и 60 лв. за грам. "И друг път е имало интерес към закупуване на злато, но не помня скоро да е имало толкова клиенти", заяви продавачка в столичен магазин. Най-често се купували масивни бижута или плочки от благородния метал. Интересът към златото тръгна от Западна Европа, където масово хората започнаха да инвестират спестяванията си в злато. Инвестицията в благородния метал винаги се е асоциирала с безопасност, затова и той е предпочитан по време на криза и несигурност.

Според много експерти в ситуация на икономически срив спасението е именно във вложението в злато. Особено когато други активи като ценни книжа и национални валути показват признаци на слабост. Много експерти са на мнение, че страните със задължения може скоро ще бъдат принудени да избират между три трудни политически алтернативи. Това са рязкото ограничаване на разходите, отказ от плащания по дългове или печатане на пари, за да се изплащат дълговете. Най-вероятен обаче е последният вариант. Златото е предпазна мярка срещу този риск, тъй като пускането на печатниците за пари разпалва инфлацията. Ако правителствата печатат повече пари, за да изплащат дълговете си, логиката показва, че инфлацията ще разруши стойността на долара, еврото и други "хартиени" валути - и по този начин ще повиши стойността на златото. Според експертите обаче най-изгодно е закупуване на инвестиционно злато. То е снабдено със сертификат от упълномощени производители и е с най-високата проба.

Освен това е освободено от ДДС, мито, акциз и други данъци. Цената за покупка зависи от количеството, като при покупка на по-големи количества условията са значително по-добри. Няма никакви такси и комисиони при покупката на златото, но и цената не е борсова. Инвестиционното злато може да служи като залог по кредити. Към момента няколко банки у нас продават и изкупуват обратно инвестиционно злато. Продажба на 22 или 24 карата благороден метал - кюлчета, медальони и монети, предлагат Първа инвестиционна банка, банка "Пиреос", Общинска банка и "Райфайзен". Медальоните не са от типа, закупувани в бижутерските магазини, и също са произведени в европейските рафинерии. Кюлчетата тежат 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 и 200 грама. При желание на клиента финансовите институции могат да осигурят и по-големи кюлчета.

В България отвори офиси и естонска компания, която също продава и изкупува инвестиционно злато по борсови цени, които се актуализират постоянно. Кюлчетата и монетите, които се предлагат на пазара, са с различно тегло и вид, затова новата ви придобивка ще зависи изцяло от сумата, която искате да инвестирате. При покупката получавате договор за собственост. При продажба на инвестиционно злато единственото условие е то да бъде в изрядно състояние. Наранените кюлчета и монети също се изкупуват от посредниците, но при по-ниска цена, защото отиват за претопяване.

Източник: в. "Новинар"

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

имам формула за злато. технологите напредват
# 0
21:08 | 21 August 2010
Ако напишете нещо подобно за някой финансов продукт със сигурност ще бъдете глобени от КФН. "Инвестицията в благородния метал винаги се е асоциирала с безопасност, затова и той е предпочитан по време на криза и несигурност." Това ми звучи толкова познато и използвано за една друга стока, която обаче се оказа, че не е толкова безопасна по време на криза даже тя самата предизвика криза.
Congratulations -пиши на български
# 1
22:08 | 20 August 2010
отидете в по чужбината и забравите езика ! ако си го забравил-защо пишеш тук - пиши на американците! анализът е с толкова голяма полза,каквато имаше от анализа за постоянно растящите цени на имотите - голяма "полза" ги чака купувачите на злато ! дано си заинтересован да пишеш подобни "анализи" защото другият вариант хич не е за завиждане , инвеститоре ;)
Diversified assets after the crisis
# 2
19:08 | 20 August 2010
The crisis is over, but the financial institutions need fresh money and propose gold. The investments in various types gold protect against inflation. That is an usual rule on the financial markets. Highest profits however, could be obtained by investments in stocks. It is also an rule of the financial markets. This rule is valid at bull's trends on the Stock Exchanges. There is a big difference between Commodity and Stock Exchanges. The analysis is helpful for the readers. Congratulations to the team of Profit.bg.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg