Квадратче "Не подкрепям никого" ще има на бюлетината

1361
Квадратче

Избирателят ще може да отбележи в бюлетината "Не подкрепям никого", реши окончателно парламентът. Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс. До посред нощ продължиха гласуванията в НС.

В бюлетината ще има квадратче "Не подкрепям никого", където с "Х" или "V" избирателят може да изрази своята воля с химикал, пишещ със син цвят. Така отбелязаната бюлетината ще се смята за действителна, посочва Дарик радио.

Димитър Делчев от Реформаторския блок предложи гласовете "Не подкрепям никого" да бъдат извадени от действителните гласове при определянето на четири процентовата бариера за влизане в парламента и разпределението на мандатите. По негово искане разискванията по промените в Изборния кодекс бяха прекратени, с цел да с намери систематичното място на този текст в кодекса, посочва БТА.

Разпоредбата ще бъде гласувана на следващото пленарно заседание.

В рамките на близо 15-часово пленарно заседание, продължило до посред нощ вчера, парламентът прие част от текстовете на промените в Изборния кодекс. С тях той отхвърли предложението за промените, предвиждащи предизборната кампания да бъде намалена от 30 на 21 дни.

Така тя ще запази досегашната си продължителност от 30 дни, но всички партии и предизборни щабове ще са в правото си да правят кампанията 30 или по-малко дни, в зависимост от своята преценка.

Народното събрание отхвърли възможността предизборната кампания да се води на друг език, когато е осигурен превод. За това имаше две предложения, но и двете бяха отхвърлени.

Със 111 гласа „за", 5 „против" и 6 „въздържал се", парламентът прие неупражнилите избирателното си право гласоподаватели, на два поредни избора от един и същи вид, без уважителни причини, да бъдат санкционирани със заличаване от изборните списъци.

Единодушно, със 121 гласа, депутатите отхвърлиха възможността за предоставяне на стимули за гласопадавателите, упражнили правото си на глас.

В промените е заложено ЦИК да обявява края на изборния ден след приключване на гласуването на територията на страната не по-късно от 21:00., а не както досега - 20:00 ч.

Чрез жребий ще се определят поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите при избори за народни представители, поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и независимите кандидати при избори за членове на Европейския парламент от България, поредността на вписване на кандидатските листи в бюлетината при избори за президент и вицепрезидент, както и поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите при избори за общински съветници и кметове на републиката.

Обявяването им ще бъде не по-късно от 31 дни преди изборния ден. Неправителствени организации с предмет на дейност в областта на защитата на политическите права на гражданите ще могат да излъчват наблюдатели на изборите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...