КЗК ще изрази становище относно създаването на Български енергиен холдинг

434
КЗК ще изрази становище относно създаването на Български енергиен холдинг

В изпълнение на протоколно Решение на Министерския съвет от 13.02.2008 г., Министерството на икономиката и енергетиката предприе действия за осъществяване на проект „Холдингов модел за преструктуриране и консолидация на енергийните дружества с едноличен собственик на капитала – държавата". В резултат на изпълнение на проекта ще бъде създадена холдингова компания, учредена от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), което ще бъде собственик на 100% от капитала й, и ще обхване петте държавни енергийни дружества - „Булгаргаз-холдинг" ЕАД, НЕК ЕАД, Мини „Марица Изток" ЕАД, ТЕЦ „Марица Изток-2" ЕАД, както и АЕЦ „Козлодуй" ЕАД.

Съгласно процедурните правила и законовите изисквания, Министерството на икономиката и енергетиката внесе уведомление по чл. 24 от Закона за защита на конкуренцията и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува преписка по чл. 21 от Закона във връзка със създаването на холдинговата компания. Това е втората ключова стъпка в процеса на създаването й.

В допълнение, в ход е и процедура за възлагане на обществена поръчка по ЗОП за консултантски услуги за реализация на холдинговия модел, с цел избор на консултант, с висока професионална квалификация и експертиза, за подкрепа на МИЕ в последващите стъпки на подготовката и реализацията на този изключително комплексен и уникален за България проект. Външната експертиза е необходима особено в процеса на структуриране на компанията в контекста на енергийното законодателство и европейска визия за прозрачност, конкуренция и ефективност в сектора. Крайният срок за подаване на оферти от кандидатите е 10 юни 2008 г.

След решение на КЗК и избор на Консултант ще бъде организирана пресконференция от Министерството на икономиката и енергетиката, на която ще се представят по-детайлно последващите конкретни стъпки до края на 2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg