КЗК: Тръжните манипулации вече ще се разглеждат като картел

663
КЗК: Тръжните манипулации вече ще се разглеждат като картел

Комисията за защита на конкуренцията прие Насоки за противодействие срещу тръжни манипулации в процедури за възлагане на обществени поръчки, информират от пресцентъра на КЗК.

Целта на насоките е да очертае основните конкурентни проблеми, които се наблюдават в процедурите за възлагане на обществени поръчки, факторите, които определят подобно поведение, както и обстоятелства, които са индикация за наличието му.

Съгласно новия ЗЗК тръжните манипулации на обществените поръчки вече са уредени като една от възможните форми на картел между предприятия, нарушение по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и/или чл. 101 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС). Участващите в нарушението предприятия могат да бъдат наказани от КЗК с имуществени санкции в размер до 10 % от оборотите им, реализирани през предходната финансова година.

При всяка тръжна манипулация на обществени поръчки се наблюдава координация или съгласуване между участниците с цел да се предопредели изборът на възложителя относно предприятието, което да бъде определено за изпълнител на доставката. Според КЗК противодействието срещу тръжните манипулации като форми на забранено поведение на предприятията следва да започне да се провежда от самите възложители на обществените поръчки.

За да намалят риска от тръжни манипулации, възложителите на обществени поръчки е необходимо да откриват и организират процедурите по начин, който максимално да затруднява координацията и съглашението между участниците. В тази връзка Комисията дава на възложителите конкретни препоръки относно организирането и провеждането на процедурите за възлагане на обществени поръчки с оглед предотвратяване и разкриване на тръжни манипулации от страна участниците в тях.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg