Летище София ще има нова контролна кула след 2 години

676
Летище София ще има нова контролна кула след 2 години

Новата контролна кула на летище София трябва да бъде готова през 2010 г., най-късно до 2011 година, съобщи днес пред журналисти директорът на ДП "Ръководство на въздушно движение" (РВД) Емануил Радев.

На 4 август жури в 15-членен състав е избрало идеен проект на летищната кула на открит анонимен конкурс. На първо място и класиран проектът на фирма „Архитектоника студио" ООД, която получава награда от 20 000 лева. Предстои избор на консултант и изпълнители. Очаква се до края на август договорът с консултанта да бъде сключен.

Изпълнителят за работното проектиране и строителството трябва да е избран до началото на 2009 г. Реализирането на идейния проект в инженерен ще струва на РВД 177 хил. лева, а строителството, по предварителни изчисления – поне 5-6 млн. лева.

С около 4 - 4.5 на сто се предвижда да намалеят таксите за аеронавигационно обслужване догодина, информира още шефът на РВД. Процесът ще продължи поетапно до 2011 г. и е по силата на партньорско споразумение за сътрудничество с Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА).

Въпросното споразумение е на "добра воля" и България е третата страна, която сключва подобно споразумение. Една от целите е да се облекчи положението на превозвачите, заради драстичното поскъпване на горивата. Осем години след сключването на договора за доставка на системата за управление на въздушното движение, сключен между ДП "Ръководство на въздушното движение" и италианската фирма Аления Маркони, понастоящем SELEX, неговото изпълнение вече е факт, заяви Емануил Радев.

Проектът за изграждането на Единния център за управление на въздушното движение (ЕЦ за УВД) е завършен окончателно след успешното приключване на тестовете на радиолокационен тренажор на новата автоматизирана система за управление на въздушното движение SATCAS миналия месец.

Новата система ще осигури цялостно обслужване на въздушно пространство на България чрез интеграция и на летищните центрове за обслужване на въздушното движение в Бургас и Варна към системата. По думите на Радев, след тежки и продължителни преговори със SELEX се е стигнало до едно добро споразумение, според което фирмата ще компенсира РВД за закъснението на изпълнението на проекта чрез доставка на стоки и услуги до пълния размер на неустойките от над 6 млн. евро. От своя страна SELEX ще оттегли претенциите си към РВД за допълнително заплащане в размер на 4.3 млн. евро заради неизпълнение на клауза от договора.

Източник:БГНЕС


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg