М. Найденов: Фонд "Земеделие" е най-голямата банка

616
М. Найденов: Фонд

Ако не бяха отпуснати тези пари, много хора щяха да фалират, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод деблокираните средства по САПАРД от ЕК пред БНР.

Наистина в държавен фонд Земеделие са се формирали огромни финансови интереси. Неслучайно Ахмед Доган каза, че около бившия директор на фонда има много пари, напомни министърът . Фонд "Земеделие" е най-голямата финансова банка, ще се разпределя около 5000 евро.

ЕК разпределя в този сектор най-много средства, подчерта Найденов.. На Съвета на министрите се поставят именно тези въпроси и отговорности. Когато през този фонд трябва да минат огромни средства, интересите наистина са огромни, посочи Найденов. По отношение на бившото ръководство на фонд "Земеделие" очакваме Сметната палата да работи, но работи и вътрешен одит, който сме назначили, каза още Найденов.

При първото си посещение във фонда, аз заварих всички чиновници по САПАРД в отпуск, и я прекъснах, а после се оказа, че голям брой от тях излязоха в болнични. В тази ситуация тези, които не искат да работят, ще бъдат заменени с други хора, които са компетентни и искат работят. Има административен капацитет, независимо, че бившите управляващи гледаха на административния капацитет като на бройка.

Много държавни чиновници работиха извън служебните си задължения като консултанти и печелиха много на гърба на бенефициентите и техните проекти. Средната заплата във фонда е над хиляда лева, което е нелоша заплата, а имаме и възможност да имаме и материално стимулиране, съобразно резултатите си. Ще спрем тази летаргия, как може 10 000 проекта да не са обработени. Не мога да разбера как може да не използваме този огромен ресурс, който дава ЕК. Тези огромни средства са виртуални, размахват се едни цифри, но те трябва да станат реалност, посочи Найденов.

Аз приветствам, че подозрението към бившия директор на агенцията по горите Стефан Юруков, вече са ясни и има повдигнато обвинение. Той беше единственият, който считаше , че заменките са полезни.

 Проверките показват, че това не било министерство, а брокерска къща, каза още Найденов. Дължим на хората да се извършват проверки, а не само да гледаме напред и да махаме с ръка. Нека и мен да ме проверят, когато свърши мандатът ми - така трябва да бъде. При срещите ни в ЕК основният въпрос беше за корупцията, каза още Найденов. От своя страна по телефона бившият вицепремиер по усвояване на еврофондовете Меглена Плугчиева каза, че проверките трябва да бъдат повсеместни, във всички министерства.

Източник, снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg