Мароко предлага благоприятен климат за българските инвеститори

320
Мароко предлага благоприятен климат за българските инвеститори

Мароко предлага благоприятен климат за българските инвеститори. Това каза посланикът на кралството у нас Ел Гайлани Длими, който представи възможностите за разширяване сътрудничеството между неговата страна и България, информира БТА.

Двустранните отношения между Мароко и България са отлични, но икономическите и търговските връзки са под желаното ниво и не отговарят на потенциала на двете страни, каза посланикът.

България заема 49-о място сред нашите клиенти и 52-о сред доставчиците ни, отбеляза той. Мароко внася от България продукти на черната металургия, жито, ечемик, изкуствени и синтетични тъкани. Кралството изнася за българския пазар фосфати, цинк, олово.

Според Ел Гайлани Длими възможности за засилване на сътрудничеството има в секторите туризъм, строителство и научни изследвания. Мароко полага усилия за допълнително развитие на туризма, като целта е да бъде създаден капацитет от 230 хиляди легла и прием на 10 милиона туристи до 2010 година, каза посланикът.

По думите му има възможности за инвестиции в инфраструктура за посрещане на туристи и за сътрудничество при обмена на туристически групи. Според Ел Гайлани Длими в областта на строителството между България и Мароко могат да се създават смесени фирми, има възможности за инвестиции в пътната инфраструктура.

За научни изследвания и обучение двете страни могат да си обменят специалисти и преподаватели, каквато практика имаше в миналото, каза посланикът. В новото разширено европейско пространство Мароко ще има в лицето на България сигурен партньор за укрепване на евро-средиземноморското сътрудничество, каза мароканският посланик.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg