Масово не се практикува разделното събиране на отпадъци, сочи проверка на МОСВ

424
Масово не се практикува разделното събиране на отпадъци, сочи проверка на МОСВ

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров подписа с особено мнение заповедите за изпълнение на целите по оползотворяване на отпадъци от опаковки за миналата година на петте организации по оползотворяване.

В тях изрично е посочено, че резултатите от дейността на организациите по изпълнение на целите са неудовлетворителни.

Правим компромис заради фирмите, които членуват в организациите и коректно са плащали своите лицензионни възнаграждения. Но искам да напомня, че има подписан меморандум, в който са поети ангажименти и аз ще настоявам те да се изпълняват и да има реално постигане на цели чрез системи за разделно събиране, а не чрез пунктове за вторични суровини, тази практика трябва да бъде преустановена, каза на пресконференция Джевдет Чакъров.

Това не е само пожелателно, контролната дейност на МОСВ ще бъде засилена. През следващите няколко месеца и до края на годината, ако няма реална и ефективна работа, ще бъдат отнети и лицензи на организации, допълни министърът.

Той съобщи още, че на този етап само две от организациите показват някаква реална и ефективна дейност, но това не е достатъчно.

Има очевидно разминаване между представеното в одиторските доклади на организациите и реалността, която е позната и видна за всички ни от ежедневието, заяви още министър Чакъров. Като част от нередностите в одиторските доклади той посочи, че в тях не са утвърдени количествата опаковки, пуснати от всеки член на съответната организация, което е неизпълнение на чл.48 ал.4 от Наредбата, изискващ потвърждаване от одитора на пуснатите на пазара количества опаковки.

За да се съберат допълнително данни и факти за това как организациите изпълняват ангажиментите си, разпоредих създаването на комисия, която допълнително да направи проверка и това забави подписването на заповедите, каза Джевдет Чакъров.

Заместник-министър Чавдар Георгиев съобщи, че според данните от одиторските доклади миналата година членовете на организациите са пуснали на пазара 275 000 тона опаковки, а са оползотворени 120 000 тона. Имаме сериозни съмнения, че отчитането е само по документи.

Проверката показа, че в редица общини има само сключени договори за разделно събиране, без същинска дейност, информира още Чавдар Георгиев. Има общини, в които са поставени само на по няколко места контейнери, без те да се използват.

На други места, където има разположени достатъчно контейнери се отчитат слабости във функционирането на локалните системи – не се извозват с достатъчна честота събраните отпадъци, изсипват се в едно транспортно средство събраните разделно, няма необходимите сепариращи инсталации.

Не е спазен ангажиментът поне половината от отчетените като оползотворени отпадъци да бъдат събрани чрез системите за разделно събиране, а другата половина да е от пунктовете за вторични суровини. Масова практика е отчетените количества да са събрани от пунктовете за вторични суровини, каза заместник-министърът.

Представителите на организациите също потвърдиха, че има забавяне в изпълнение на поетите в подписания през май миналата година меморандум между тях и МОСВ и изразиха готовност то да бъде преодоляно. Факт е, че ако не беше подписан меморандумът нямаше да постигнем и това, което се извършва в момента, но срещаме и обективни трудности, които разчитаме да преодолеем със съдействието на общините и на МОСВ, посочи Милен Димитров, прокурист на „Екобулпак”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg