Мечът и пръстенът на Хан Кубрат идват в София на 24 май

571
Мечът и пръстенът на Хан Кубрат идват в София на 24 май

© Pixabay

Мечът на Хан Кубрат идва на 24 май в София. Тогава започват Дните на Ермитажа в столицата ни, които ще продължат до 30 юни, съобщава вестник Стандарт.

Два от най-емблематичните за българската история предмета – мечът и пръстенът с монограм  ΧΟΥΒΡΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ (ХУВРАТУ ПАТРИКИУ), доказващ името на получилия патрицианско достойнство хан Кубрат, са от съкровище, открито през 1912 г. край село Малая Перешчепина на брега на река Ворскла в околностите на днешния град Полтава в Украйна.

Цялата находка се състои от около 800 предмета, повечето от които са златни, а други - от сребро. През 1984 г. германският археолог професор Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат.

Съкровището от Малая Перешчепина е интересен и сложен комплекс, който включва различни по своята функционалност групи предмети с ясно разграничена и обоснована културна принадлежност.

Тук могат да бъдат идентифицирани изделия, дело на местни “варварски” майстори, както и произведения на торевтиката, изработени в иранската традиция в земите на Сасанидите. Най-голям брой са изделията от благороден метал, произведени в ателиетата на Константинопол.

По своя характер съкровището не е хомогенно и не може да бъде ограничено в тесен хронологически период от време (най-ранните находки се датират през първите години на третата четвърт на VII в.). Безспорно най-интересният комплект от предмети принадлежи към личните вещи на хан Кубрат.

Те са инсигнии, свързани с висшия сан на техния собственик: коланна гарнитура от злато, параден железен меч с изящно изработените и украсени златна дръжка и ножница, две златни закопчалки за мантия, две златни гривни. Най-важният артефакт сред тях е пръстен с монограм.

Артефактите от толкова важен комплекс, датиращ от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството. Това е от редките случаи, за който може да се определи не само етническата принадлежност на собственика на предметите, но и те да бъдат обвързани с конкретно име - името на хан Кубрат.

Изложбата е по инициатива на премиера Бойко Борисов и с активното съдействие на министъра на културата Боил Банов. За откриването й идва заместник-директорът на световния музей професор Георги Вилинбахов. 

Съпътстващите събития са на 25 май от 16 часа, когато кураторът доцент д-р Иля Ахмедов ще изнесе лекция в Балната зала на Двореца, а на 29 май от 16 часа в Квадрат 500 Максим Лапшин ще представи Лаборатория по научна реставрация на кавалетна живопис на Държавния Ермитаж. От 24 май до 30 юни ще има прожекции в Балната зала на филмите „Ах, Ермитаж!“ и „На Ермитажа с любов“.

От 24 до 30 май жителите и гоститие на София ще могат да видят меча и пръстена на хан Кубрат в Националната галерия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg