Медицинските сестри в България са недопустимо малко

523
Медицинските сестри в България са недопустимо малко

Медицинските сестри в България са недопустимо малко, заяви председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Станка Маркова. Тя участва в националната конференция "Кризата - една година по-късно: българинът - европейски пациент в болно здравеопазване" в столичния хотел "Родина", съобщиха БТА и БНР.

От България емигрират млади медицински сестри, а в страната остават само тези, които са в пенсионна възраст, добави Маркова. По думите й най-тревожната констатация е, че съотношението между лекарите, медицинските сестри и пациентите отдавна не е според стандартите. Съотношението на броя между лекарите и медицинските сестри трябва да бъде 1 към 2, а вече е обратното, уточни тя.

Липсата на сестрински грижи води до влошаване на качеството на медицинските услуги и оскъпяване на лечението. Колкото по-малко сестри има в една болница, толкова по-висока е смъртността в нея, заяви Маркова. Грижите по домовете, които се извършват от медицински сестри и санитари, не се контролират и не са регламентирани, което ги прави част от "сивата" икономика на страната, каза тя.

Трябва да се изработи нов законопроект за правата на пациента, каза на конференцията председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов. В националната конференция участват представители на сестринското съсловие, на Българския фармацевтичен съюз, на Българския лекарски съюз и пациентски организации. На конференцията присъстват министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски, представители на парламентарната Комисия по здравеопазване, депутати, представители на синдикатите и на националния омбудсман.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg