МФ: България се финансира на най-ниски лихви в региона

851
МФ: България се финансира на най-ниски лихви в региона

На 04 април 2011 г. Министерството на финансите преотвори емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с оригинален матуритет от 3 години и 6 месеца в обем от 55 млн. лева.

Съвкупната номинална стойност на заявените поръчки от първичните дилъри от тяхно име и за сметка на техни клиенти е в размер на 100.8 млн. лв. при коефициент на покритие от 1.83.

На аукциона участваха всички първични дилъри на ДЦК, като постигнатата среднопретеглена годишна доходност на одобрените поръчки е 3.51%. Реализираната доходност затвърждава тенденцията за намаляване на доходността на първичен пазар на ДЦК и е най-ниската до момента за предлаганата емисия.

Спредът спрямо съответните германски федерални облигации е 1.43%, което е най-ниската стойност за емисиите в средносрочния сегмент от февруари 2008 г. Разликата в доходността между българските и германските бенчмаркови книжа е под стойността на показателя, измерващ риска от неплатежоспособност на държавата (5Y CDS), който продължава низходящия си тренд и регистрира стойности под 200 б.т. за първи път след април 2010 година.

Постигната доходност на емисията, която е емитирана на вътрешния пазар и е деноминирана в национална валута, е под стойността на текущата доходност на деноминираните в евро еврооблигации със сходен остатъчен матуритет на Унгария (Baa3/BBB-/BBB), Румъния (Baa3/BB+/BB+), Хърватия (Baa3/ BBB-/ BBB-), Литва (Baa1/BBB/BBB) и Турция (Ba2/BB/BB+).

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg