МФ направи замяна на две емисии ДЦК

861
МФ направи замяна на две емисии ДЦК

В рамките на период от два месеца за втори път вчера, 28 ноември, Министерството на финансите проведе успешно операция по обратно изкупуване на държавни ценни книжа, без определен срок, чрез замяна с ДЦК от друга емисия.

Както и на предходния аукцион за замяна, МФ предложи за обратно изкупуване емисията с оригинален матуритет от 5 години и остатъчен матуритет към датата на провеждане на операцията от 2 месеца (падеж 24.01.2012 г.). За замяна беше предложена десетгодишна облигация, емитирана на 4 януари 2006 г., с падеж 4 януари 2016 г., която към датата на провеждане на операцията е с остатъчен матуритет от 4 години и 1 месец. Номиналната стойност на заявените и съответно одобрени поръчки е в размер на 31.09 млн. лв.

На аукциона участваха както банки, така и институционални инвеститори, притежаващи книжа от емисията.

След извършената замяна общият обем на обратно изкупеното количество държавни ценни книжа от емисия 300/07 г. достигна 56.3 млн. лв., с което обемът на емисията в обращение се намалява от 295 млн. лв. до 238.7 млн. лв. В резултат на тези дългови замени се редуцират плащанията през месец януари 2012 година.

След проведения аукцион за замяна на ДЦК, без движение на паричните потоци, обемът на емисия 400/06 нарасна от 170 млн. лв. на 201.09 млн. лв., което способства за увеличаване на ликвидността на книжата на вторичен пазар. Купонът на ДЦК от тази емисия в размер на 3.5% е най-ниският лихвен купон по дългосрочните ДЦК в обращение.

Министерството на финансите възнамерява да продължи провеждането на подобни операции по управление на дълга.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...