МФ очаква излишък от 771.7 млн. лв. към февруари

552
МФ очаква излишък от 771.7 млн. лв. към февруари

На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към февруари 2018 г. да бъде положително в размер на 771.7 млн. лв. (0.7 % от прогнозния БВП).

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите и помощите по КФП към февруари 2018 г. се очаква да бъдат в размер на 6.2 млрд. лв. (16.2% от годишния разчет), като спрямо февруари 2017 г. се отбелязва ръст от 470.3 млн. лева.

Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват със 716.7 млн. лв. (13.2%), докато постъпленията от помощи са по-ниски.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към февруари 2018 г. са в размер на 5.43 млрд. лв., което е 13.8% от годишния разчет.

За сравнение разходите по КФП за същия период на 2017 г. бяха в размер на 4.9 млрд. лв. 

Номиналното нарастване се дължи основно на по-високия размер на здравноосигурителните и социалните плащания (базов ефект при разходите за пенсии от увеличението от юли 2017 г. и увеличението на две стъпки през 2017 г. на размера на минималната пенсия от юли и октомври), по-високите разходи за персонал, основно поради увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал в системата на средното образование, и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към 28 февруари 2018 г. от централния бюджет, възлиза на 220.1 млн. лв.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg