МФ пласира 10.5-годишни ДЦК при рекордно ниска доходност

740
МФ пласира 10.5-годишни ДЦК при рекордно ниска доходност

Министерството на финансите преотвори за втори път от началото на годината приоритетната емисия с оригинален матуритет 10.5 години. През 2012 година облигацията се използва като база за изчисляване на дългосрочния лихвен процент за оценка степента на сближаване, който е един от Маастрихтсктите критерии, съобщават от финансовото ведомство.

Среднопретеглената годишна доходност за одобреното количество от 55 млн. лева е 4.95%. Това е рекордно понижение на доходността от месец март 2008 година насам в този матуритетен сегмент. За сравнение регистрираната доходност за цялото заявено количество е 5.03%, което е значително под стойността на средната одобрена доходност от 5.35% на аукциона през месец януари 2012 година и стойността на дългосрочния лихвен процент на България за месец февруари 2012 година – 5.31%.

Положителен индикатор е и намаляването на спреда спрямо германските федерални облигации с подобен матуритет от 350 базисни точки през януари 2012 година на 316 базисни точки.

При предложени за продажба книжа с номинал от 55 млн. лв. участниците заявиха поръчки в обем от 159.6 млн. лв. Коефициентът на покритие 2.90, като това е най-високият коефициент при десетгодишните облигации от месец април 2011 г. насам.

В аукциона участваха широк кръг от инвеститори. Анализът на участниците показва водеща позиция на пенсионните фондове, които придобиват близо 43% от одобрения номинал, следвани от банките - 37% и застрахователни дружества - 12%.

Проведеният аукцион за 10-годишните ДЦК съвпадна с оповестяването от страна на Европейската централна банка /ЕЦБ/ данни за хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка на степента на сближаване.

Според публикуваните от ЕЦБ данни за месец февруари 2012 година, изчислени на база доходността по 10-годишните държавни облигации на вторичен пазар, стойността на индикатора за България е 5.31%, който е по-нисък от показателя на десет държави-членки на ЕС, шест от които са членки и на Еврозоната. Постигнатата на аукциона доходност от 4.95% е важна предпоставка за бъдещо намаляване на стойността на този индикатор.

Стабилизирането на дългосрочната дългова динамика на България на трайно по-ниски нива e важна предпоставка за запазването на финансовата стабилност на държавата. По-ниските разходи за обслужване на държавния дълг позволяват поддържане на ниското данъчно облагане в страната и предоставят възможност за последващо пренасочване на ресурс към други сектори на икономиката.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg