МФ преотвори емисия 7-годишни ДЦК - доходността е 4.53%

766
МФ преотвори емисия 7-годишни ДЦК - доходността е 4.53%

След постигането на най-ниската до момента доходност по 10-годишни бенчмаркови ДЦК на проведения на 8 август аукцион, Министерството на финансите (МФ) успешно преотвори в понеделник емисията седемгодишни ДЦК, информираха от финансовото ведомство.

Постигната на аукциона среднопретеглена доходност е 4.53%, като това е най-ниската стойност на проведените до момента аукциони за продажба на ДЦК от тази емисия след пускането й в обращение на 17 февруари 2010 година, при доходност 5.33% и регистрирания пик в доходността от 6.09% на аукциона на 3 май миналата година.

Пласираният номинал от емисията е в размер на 40 млн. лева, с което общият й обем в обращение достигна 170 млн. лева. Постигнатата доходност по емисията е по-добра от стойността на текущата доходност на деноминираните в евро еврооблигации със сходен остатъчен матуритет на Унгария и Турция, уточняват от МФ.

Аукционът се проведе при значителен интерес от страна на пазарните участници, като търсеното количество надвиши близо два пъти предложения за продажба обем ДЦК с коефициент на покритие 1.86. Реализираният спред към германските федерални облигации със сходен остатъчен матуритет е около 294 б.т., като също отбелязва намаление спрямо предходните преотваряния на емисията.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg