МФ преотвори емисия 7-годишни ДЦК - доходността е 4.53%

955
МФ преотвори емисия 7-годишни ДЦК - доходността е 4.53%

След постигането на най-ниската до момента доходност по 10-годишни бенчмаркови ДЦК на проведения на 8 август аукцион, Министерството на финансите (МФ) успешно преотвори в понеделник емисията седемгодишни ДЦК, информираха от финансовото ведомство.

Постигната на аукциона среднопретеглена доходност е 4.53%, като това е най-ниската стойност на проведените до момента аукциони за продажба на ДЦК от тази емисия след пускането й в обращение на 17 февруари 2010 година, при доходност 5.33% и регистрирания пик в доходността от 6.09% на аукциона на 3 май миналата година.

Пласираният номинал от емисията е в размер на 40 млн. лева, с което общият й обем в обращение достигна 170 млн. лева. Постигнатата доходност по емисията е по-добра от стойността на текущата доходност на деноминираните в евро еврооблигации със сходен остатъчен матуритет на Унгария и Турция, уточняват от МФ.


Аукционът се проведе при значителен интерес от страна на пазарните участници, като търсеното количество надвиши близо два пъти предложения за продажба обем ДЦК с коефициент на покритие 1.86. Реализираният спред към германските федерални облигации със сходен остатъчен матуритет е около 294 б.т., като също отбелязва намаление спрямо предходните преотваряния на емисията.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg