МФ проведе форум за усвояване на средствата от еврофондовете

370
МФ проведе форум за усвояване на средствата от еврофондовете

Днес, 24.10.2007 г., дирекция „Одит на средствата от Европейския съюз” (ОСЕС), в качеството си на Одитиращ орган на процеса на усвояване на средствата от Европейските фондове, проведе семинар на тема „Основни положения във връзка с контрола и одита на средствата от Европейските фондове и Програми”.

Във форума взеха участие представители на управляващите органи (УО), междинните звена (МЗ) и бенифициенти по Оперативните програми „Регионално развитие”, „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, „Околна среда”, „Транспорт”, „Развитие на човешките ресурси”, „Административен капацитет” и „Техническа помощ”.

Лекторите от дирекциите ОСЕС и „Вътрешен контрол” в МФ запознаха участниците с националното законодателство и европейските изисквания, дефиниращи категории и понятия, които трябва да бъдат съблюдавани в процеса на усвояване на средства от европейските фондове и програми.

Подчертана беше важността на ролята на вътрешните одитори в УО, МЗ и при бенефициентите за оптимално усвояване на субсидиите по проектите, в съответствие със законодателството, за да се избегнат финансови санкции и корекции от страна на Европейската комисия.

Лекторите посочиха основната функцията на Одитиращия орган, която е да защити финансовия интерес на Общността. От друга страна, вътрешните одитори са част от системата за мониторинг в организациите - държавни и частни - и могат да послужат на ръководителите им да повишат доброто функциониране и постигането на краткосрочни и дългосрочни цели.

Подчертано беше, че трябва да се направят необходимите усилия, за да се гарантира надеждна и добре функционираща система, която да осигурява контрол върху процеса на усвояване на средствата от европейските фондове и програми в седемгодишния период 2007-2013 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg