МИЕ и ЕБВР одобриха схема за финансиране на колективни заеми за жилищно саниране

350
Министерство на икономиката и енергетиката и Европейската банка за възстановяване и развитие одобриха нова схема за финансиране на колективни заеми за жилищно саниране в рамките на Кредитна линия за енергийна ефективност в жилищни сгради.

Схемата влиза в сила от 26 септември 2007 г. и съгласно нея отпусканата безвъзмездна помощ нараства от 20% на 30% от стойността на кредита. Изискването е да кандидатстват повече от 50% от собствениците на жилища в съответната сграда, информират от министерството.

Кредитната линия за стимулиране на енергоспестяващите дейности в жилищата се финансира от Международен фонд "Козлодуй" и Европейската банка за възстановяване и развитие, съгласно споразумение с министерството на икономиката и енергетиката.

До 17 септември 2007 българските банки са изплатили над 10 000 заема за енерго-ефективни подобрения в домакинства на обща стойност 30 млн. лева и 5 млн. лева безвъзмездна помощ. Това е довело до приблизителни спестявания от 70 000 MWh годишно и над 100 000 CO2 емисии годишно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg