МИЕ обсъди Закона за възстановяване на собствеността върху одържавени имоти

827
Днес, 25.06.2007 г., в Министерство на финансите се проведе пресконференция по повод приетата Наредба за прилагане на чл. 7, ал. 3 от Закона за възстановяване на собствеността върху одържавени недвижими имоти, с която се регламентираха условията и реда за изплащането на номиналната стойност на жилищни компенсаторни записи.

С промените, направени в Закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти (ЗВСОНИ) (ДВ бр.53 от 2006 г.), са създадени алинеи 2 и 3 към чл. 7 на същия. С тях се дава нормативна възможност за обезщетяване на гражданите, чиито жилища са отнети и са възстановени на бившите им собственици във връзка с реституирането на имотите. Гражданите получават право на обезщетение по чл. 5, ал. 3 от Закона за обезщетяване на собственици на одържавени имоти (ЗОСОИ) под формата на жилищни компенсаторни записи (ЖКЗ).

На пресконференцията бяха разяснени както самата Наредба, така и действията, които трябва да предприемат заявителите, за да бъдат обезщетени. Беше представена организацията, която Министерство на финансите е създало по прилагане на Наредбата. Експерти на ведомството обясниха и кои са необходимите документи, които трябва да бъдат подадени с всеки иск за обезщетение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg