МИЕ: Офсетът - не просто цветя, а рози в дулата на българските оръдия

624
МИЕ: Офсетът - не просто цветя, а рози в дулата на българските оръдия

Очакваният икономически ефект за България от сключените до момента офсетни споразумения се изчислява на 158 милиона евро. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред участниците в международна конференция "Развитие на офсетната политика в България" под патронажа на премиера Сергей Станишев.

Министърът каза, че това са средства от инвестиции, прехвърляне на ноу-хау и лицензи, създаване на нови конкурентоспособни продукти, експортна подкрепа и съвместно производство.

Към настоящия момент се изпълняват офсетни дейности, в това число и инвестиции на стойност 46.727 милиона евро.

Министерството на икономиката и енергетиката е готово да сътрудничи за реализацията на офсетните планове на фирмите, които работят в сферата на отбраната, каза министърът.

Министър Димитров посочи, че компаниите могат да разчитат и на неговата персонална подкрепа.

Петър Димитров направи аналогия между музиката на Шопен и офсета. "Казват, че музиката на Шопен е цветя в дулата на оръдията, на мен ми се струва, че офсетът е не просто цветя, а рози в дулата на българските оръдия", каза министърът.

Същевременно Петър Димитров отбеляза, че задачата на офсета не е толкова да се привлекат инвестиции за модернизация на армията, а за модернизацията на българската икономика. В този смисъл за българската икономика офсетът е израз на реформата от второ поколение, от която страната се нуждае, каза министърът.

За България е важно да се дислоцират инвестиции, които носят нови продукти, технологии, достъп до нови пазари. Най-краткият път за достъп до такива технологии е офсетът, посочи министърът.

Петър Димитров прогнозира, че до края на годината преките чуждестранни инвестиции ще надхвърлят 5 милиарда евро. По данни за 9-те месеца инвестициите са с 800 милиона евро повече спрямо същия период на 2006 година. За миналата година инвестициите са били 4.4 милиарда евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg